Orbán Viktor magára marad: a lengyelek feladják a vétót

Belátták, hogy a költségvetés és a helyreállítási alap vétója sértené Lengyelország és a több EU-ország gazdasági érdekét.

2020. december 3., 21:04

Szerző:

Lengyelország kész feladni a vétóját a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap terén is, amennyiben az EU vezetői jóváhagynak egy értelmező nyilatkozatot az uniós források jogállamisági feltételekhez kötésének feltételeiről, jelentette be a lengyel miniszterelnök-helyettes, Jaroslaw Gowin csütörtök este, írja a 444 a Reuters alapján.

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint Lengyelország belátta, hogy a költségvetés és a helyreállítási alap vétója sértené Lengyelország és a több EU-ország gazdaságát is.

Jaroslaw Gowin azt mondta, a jogállamiság-mechanizmus mellé várnak egy amolyan magyarázó iratot, ami lefekteti annak részleteit, hogy hogyan köthetőek a jogállamiság feltételek az uniós források felhasználásához.

Johannes Hahn, az EU költségvetési ügyekért felelős osztrák biztosa már csütörtök délután arról írt Twitterre, hogy szerinte péntekre megoldódhat a költségvetés kérdése.

További részletek a 444 cikkében

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.