A lengyelek kemény választ adtak Putyinnak

Reagált Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Vlagyimir Putyin reggeli beszédére. Azt mondta, az csak az oroszok gyengeségét bizonyítja, ezért még inkább segíteni kell az ukrán hadsereget.

2022. szeptember 21., 17:04

Szerző:

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett részleges mozgósítás és eszkaláció további mobilizációra kell, hogy sarkallja a szabad világot, a NATO-nak Ukrajna pénzügyi támogatásával és fegyverszállításokkal kell válaszolnia rá - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán.

Morawiecki a délkelet-lengyelországi Nowa Deba település melletti gyakorlótéren nyilatkozott, ahol megtekintette a Niedzwiedz-22 fedőnevű lengyel-brit-amerikai hadgyakorlatot.

Oroszország folytatni fogja romboló tevékenységét, megpróbálja elérni Ukrajna elpusztítását, területei egy részének elfoglalását - értékelte a lengyel miniszterelnök.

Rámutatott: az orosz fél az utóbbi időben több fájdalmas vereséget is elszenvedett, ezért újabb tervbe kezdett, a világ szeme láttára meg akarja változtatni a határokat, el akarja foglalni és annektálni az (ukrán) területek egy részét.
Morawiecki szerint ebbe nem lehet beleegyezni. "Békében akarunk élni egy, az egész világhoz békésen viszonyuló Oroszországgal" - hangsúlyozta. Hozzátette: "Amikor azonban Oroszország megmutatja brutális erejét, nekünk is meg kell mutatnunk védekező erőnket". Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajnában.

Felszólította a nyugat-európai politikai vezetőket, hogy további pénzügyi támogatással és fegyverszállításokkal segítsék Ukrajnát. "Lehetetlen, hogy a hősies ukrán ellenállás (...) most brutális és barbár orosz ellenakcióba ütközzék" - fogalmazott. Mint mondta, folytatni kell Ukrajna támogatását, mert ott vannak ma a "szabadság barikádjai". Megígérte, hogy ő személyesen is készül mozgósítani és segítséget szervezni Nyugat-Európában.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz elnök a konfliktus további eszkalálására fog törekedni és arra, hogy Ukrajna minél nagyobb veszteségeket szenvedjen. Oroszország azonban belső problémákkal küzd, Putyin lépéseinek hatékonysága rendkívül korlátozott lesz - mondta.

Arra reagálva, hogy Putyin nukleáris fenyegetéssel vádolta meg a Nyugatot, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, a lengyel diplomata leszögezte: Moszkva valódi cselekvési lehetőségei olyanok, mint amilyeneket "már közel hét hónapja megfigyelhetünk Ukrajnában". Hozzátette: Oroszországnak nagyon rossz szándékai vannak egész Európa felé, de eddig képtelen volt megvalósítani őket.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megtekinti a brit-lengyel hadgyakorlatokat Lengyelországban 2022. szeptember 21-én. Fotó: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.