Élvezze ki a szombati tavaszt, mert vasárnap már nyár lesz

Szombaton igazi tavaszi idő lesz: napos, gomolyfelhős idő várható. Néhol előfordulhat kisebb záporeső, a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben néhány zivatar is lehet.

2024. április 26., 17:18

Szerző:

Visszatér a tavasz: Finnországtól a Fekete-tengeren át egészen Ciprusig hullámzó front húzódik, amely mentén többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Európa északnyugati részei fölött sekély ciklonok találhatóak markáns frontok nélkül, így onnan csak kisebb mennyiségű csapadékról érkezik jelentés – közölte a met.hu. Másutt, így a Kárpát-medence környékén és a mediterrán térség nagyobb részén anticiklon alakítja az időjárást. A legmagasabb nappali hőmérséklet csak a kontinens délnyugati és délkeleti peremterületein haladja meg a 20 fokot, de Közép-Európában többfelé a 10 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását délies áramlással érkező egyre melegebb levegő alakítja.

Pénteken még gomolyfelhős idő várható, és legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A gomolyfelhők estére összeesnek, de éjszaka délnyugat felől átmenetileg vastagabb felhők sodródnak fölénk. Néhol - nagyobb eséllyel az éjszaka második felében az északi tájakon - előfordulhat zápor.

Szombaton napos, gomolyfelhős idő várható. Néhol előfordulhat kisebb záporeső, a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben néhány zivatar is lehet.

A déli szél napközben az ország nyugati felén megélénkül, a Dunántúl északnyugati részein meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul, de a hidegre hajlamos északkeleti helyeken és a Duna-Tisza közén hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 19 és 23 fok között valószínű.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, vasárnap napos időre lehet számítani, kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél sok helyütt megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 4 és 11, délután 23 és 27 fok között valószínű.

Megjött az eső

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a hét elején dél felől ciklon húzódott a Kárpát-medence fölé, ennek eredményeként dél felől kedden mindenütt beborult az ég. Szerda reggel, délelőtt még a Dunántúl nyugati, északnyugati részein esett gyenge eső, illetve az Alpokalján havas eső, havazás is előfordult.

Délutántól aztán dél felől egyre többfelé fordultak elő záporok, illetve eredt el az eső, amelynek hatására ma reggelre az ország legnagyobb részén 10 mm körüli csapadékmennyiség esett. Ugyanakkor Vas megye déli részén és Zalában, a Dunakanyar körül és a Zempléni-hegységben inkább 20 mm közeli vagy azt meghaladó csapadékösszeget regisztrált a Hungaromet, a legtöbbet Szombathelytől délre, Zalaegerszegtől nyugatra.

A csúcshőmérséklet 6 és 19 fok között alakult kedden, az Alpokalján volt kifejezetten hűvös az idő, ma hajnalra pedig 2 és 10 fok közé süllyedt a hőmérséklet.

(Fotó: met.hu)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.