Időjárás: a szerda nyakon önt bennünket

Locs-pocs és zivatar vár ránk a szerdai időjárás során.

2024. április 23., 16:57

Szerző:

Kedden döntően borult lesz az ég, és délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor, délen néhol zivatar is kialakulhat. Éjjel sokfelé eshet, de reggelre a déli tájakon megszűnhet a csapadék. Az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet – írja a Hungaromet. Szerdai időjárás során nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi felén valószínű eső, zápor, az északkeleti, keleti megyékben néhol zivatar is lehet.


Az északi, északkeleti szelet kedden sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések, éjszakára a nyugati tájakat leszámítva némileg mérséklődik a légmozgás. Szerdán az Északi-középhegységet kivéve többfelé megerősödik a nyugatias szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11, a Nyugat-Dunántúlon 2 és 5 fok között alakul.


A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul.

Európában is csapadékos időjárás várható

Több kisebb ciklont is megfigyelhetünk jelenleg a kontinens felett, ezért Európa több országában is csapadékos az időjárás.


Finnországból, a balti államokból, Olaszország északi feléről és a Balkán-félsziget déli részeiről jelentettek több helyről is nagyobb mennyiségű csapadékot, északon, illetve az Alpokban havazik.


Másutt ugyanakkor döntően anticiklonális hatások a meghatározóak, így többfelé napos az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csak az Ibériai-félsziget délnyugati részein és az Égei-tenger déli szigetein haladja meg a 25 fokot, másutt a 20 fokos csúcsérték is ritka, sőt a Balti-tenger mentén 5 fok alatti maximumok jellemzőek.


Szerda estig a Kárpát-medence időjárását ciklon alakítja, így sokfelé várható csapadék.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NAEEM / AFP)