Navalnij is reagált Putyin háborús eszkalációjára: oroszokat küld a halálba

A bebörtönzött ellenzéki szerint az orosz elnök fiatal katonákat és az egész orosz népet akarja ukránok kiontott vérével bemocskolni. Felhívott minden oroszt arra ne engedjék ezt neki.

2022. szeptember 21., 14:00

Szerző:

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető élesen reagált Vlagyimir Putyin elnök mai, mozgósítási bejelentésére. Azt mondta, az eszkaláció azt jelenti, orosz fiatalok tízezreit küldené Putyin a halálba.

„Teljesen világos, hogy a bűnös háború csak rosszabodik, elmélyül és Putyin annyi embert akar bűnrészesévé tenni benne, amennyit csak tud.”

Szerinte ez azt is jelenti, minél több oroszon akarja szétkenni az ukránok kiontott vérét.

Navalnijhoz hasonlóan Oroszország földalatti, ellenzéki mozgalma, a Tavasz (Veszna) is élesen reagált a bejelentésre:

„Tízezreket: atyáinkat, bátyáinkat, férjeinket küldenék a húsdarálóba” - írták a Sky News angol nyelvű összefoglalója szerint, majd felszólították a mozgósítás hatálya alá eső férfiakat, tagadják meg az engedelmességet.

(Kiemelt kép: Alekszej Navalnij ellenzéki vezető videókapcsolaton a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében 2022. május 24-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.