Már 2014-ben beavatkoztak oroszok az amerikai választásokba, két évvel később pedig Donald Trump érdekei szerint folytatták

2019. július 26., 09:41

Szerző:

Már 2014-ben az úgynevezett "félidős választások" idején beavatkoztak az oroszok az amerikai választásokba – írja egy republikánus-demokrata közös jelentés alapján a The Hill.

Ugyan a beavatkozás teljes mélysége nem ismert, ugyanis a képviselőknek korlátozottak a jogkörei, az minden esetre kiderült, hogy 20 állam választási adatbázisához fértek hozzá orosz hackerek, ellopva számos amerikai személyi adatát, közte a lakcímeket, a TB-számokat, illetve személyazonosításra alkalmas irataik azonosítóját. Hogy ezekkel pontosan milyen visszaélést követhettek el, arra már nem állt módjukban fényt deríteni.

2016-ban az amerikai elnökválasztás során a beavatkozás nagyobb mélységeit sikerült már feltárni, akkor például orosz finanszírozású oldalak fizetett hirdetésekben hergelték a közvéleményt a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Emellett oroszok kapcsolatba léptek Donald Trump fiával és a megválasztott elnök akkor stábjával, hogy információkat adnának át Clintonról – ezt elvileg jelenteni kellett volna a hatóságoknak Trumpék részéről.

Az Egyesült Államok azóta komolyabb védelmi intézkedéseket hozott, a jelentés is kitért rá, hogy nem voltak korábban felkészülve egy idegen ország beavatkozására.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.