Lezárták az Akropoliszt a hőség miatt

Irtózatos a hőség a görög fővárosban.

2021. augusztus 3., 18:13

Szerző:

Athén közelében a hőhullám miatt már lángol a növényzet. Olyan elviselhetetlen a hőség, hogy a város ókori nevezetességeinek látogatási időtartamát is lecsökkentették. Mindemellett az egész Balkánon vörös riasztás volt a napokban.

Kedden 42 Celsius-fok közelébe emelkedett a hőmérséklet Athénban. A hőhullám a helyi hatóságok szerint is az elmúlt harminc év legperzselőbbje. Eddig az Akropolisz reggel nyolc órától este nyolcig tartott nyitva. Jelenleg azonban öt órakor már bezár az ókori emlékmű. Mindeközben a hőség hatására Athén északi részén lángra kapott a növényzet. Harmincöt autóval, kilenc repülővel mintegy száz tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet. Egyelőre nem fenyegetnek lakóterületet a lángok. A vastag füstfelhő azonban beborítja a város légterét és több vasútvonalat le kellett zárni. 

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz szerint, az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell megküzdenie. A hatóságok arra figyelmeztették a polgárokat, hogy szükség esetén evakuálhatják őket. Azt kérték, tartsák csukva az ablakokat azért, hogy még véletlenül se okozzon lakástüzet egy bepattanó szikra. Az országban több száz más helyen is lángra kapott a növényzet. A helyzet hasonló Törökországban, Olaszországban és Franciaország déli részén.

    
(Kiemelt kép: Napernyőt tartó turisták az athénia Akropoliszon, 2021. július 1-jén. Fotó: Louisa Gouliamaki /AFP)