Újságírók után kémkedtek, letartóztattak több magas rangú rendőrtisztet Szlovákiában

2019. szeptember 26., 11:20

Szerző:

Letartóztatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi hírszerző egységének egykori igazgatóját, Pavol Vorobjovot.

A gyanú szerint Vorobjov több újságírót is átvilágított, köztük a meggyilkolt Ján Kuciakot.

Vorobjov mellett a rendőrség őrizetbe vette a pénzügyőrség igazgatóhelyettesét, valamint egy további rendőrt.

A hírt az Aktuality.sk-nak egy belügyminisztériumhoz közeli forrása is megerősítette.

Vorobjov a pénzügyi hírszerző egység igazgatója volt, ahová Peter Hraško, egykori NAKA-főnök utasítására került. Vorobjov 2018-ban beismerte, hogy felettese utasítására rákeresett Ján Kuciakra a rendőrség adatbázisában. A felettes, aki ezt az utasítást kiadta, Tibor Gašpar, egykori országos rendőrfőkapitány lehetett. Ez 2017 őszén történhetett – néhány hónappal az előtt, hogy Nagymácsédon megölték Ján Kuciakot és kedvesét, Martina Kušnírovát. Gašpar azonban tagadja, hogy ilyen utasítást adott volna. Vorobjov idén márciusában kérvényezte, hogy helyezzék őt át más részlegre – írja a Parameter.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.