Lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet, aki ellen vizsgálatot kezdeményeztek a magánrepülőgépes útjai miatt

2018. október 10., 06:02

Szerző:

Benyújtotta a lemondását Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. A politikus helyi idő szerint kedd reggel a Fehér Házban, Donald Trump elnökkel az oldalán tett bejelentést erről, a hírt elsőként megszellőztető portál, az Axios pedig úgy tudja, hogy az ENSZ-nagykövet a múlt hét óta tárgyal a távozásáról az elnökkel. Ezt most azzal indokolta, hogy hat éven át volt Dél-Karolina állam kormányzója, két éven át pedig ENSZ-nagykövete, és pihenésre van szüksége.

Nikki Haley

Haley mindössze egy nappal azután állt a nyilvánosság elé a lemondásáról szóló bejelentéssel – írja a Business Insider –, hogy a Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) nevű megfigyelő szervezet külügyminisztériumi vizsgálatot kezdeményezett ellene több olyan magánrepülőgépes út miatt, amelyet a férjével együtt ingyen tehetett meg három üzletember jóvoltából. Bár Haley ezeket az utakat feltüntette a 2017-es vagyonnyilatkozatában, azt állítva, hogy a három üzletemberrel fenntartott kapcsolatai miatt a magánrepülőgépes utak kivételt jelentenek az ajándékok elfogadását tiltó szövetségi szabályok alól, a CREW szerint ezt nem sikerült kellően igazolnia. Egyébként hét magánrepülőgépes útról van szó New York, Washington, illetve három-dél-karolinai város között, amelyek összesen több tízezer dollárba kerülhettek.

Bár az esetleges külügyminisztériumi vizsgálat és Haley lemondása között nincs összefüggés – az amerikai ENSZ-nagykövet még október 3-án megírta a lemondó levelét – a keddi bejelentés mindenkit teljességgel váratlanul ért. Személyében Trump adminisztrációjának a legnépszerűbb politikusa mond le, ráadásul négy héttel a 2018-as félidős választások előtt. A Washington Post írt is egy értetlenkedő cikket, amely felhívja a figyelmet, hogy Haley az első távozó kormányzati politikus azóta, hogy a New York Timesban megjelent egy szerzőmegjelölés nélküli hírhedt véleménycikk, amelyet állítólag a Trump-adminisztráció egyik tagja írt arról, hogy a Fehér Házban belső ellenállás működik, és meghiúsítják az elnök elképzeléseinek egy részét. Az nem valószínű, hogy a szerzőmegjelölés nélküli véleménycikk szerzője Haley lenne, a politikus ugyanis írt egy választ a a Washington Postban, amely keményen elítéli a New York Timest az írás megjelentetéséért.

Ami a lehetséges utódot illeti, az elnök már meg is nevezett egyet, mégpedig a lányát, Ivanka Trumpot, aki szerinte dinamitként rázná fel az ENSZ-t, de a reménybeli jelölt sietve lehűtötte a kedélyeket. A Twitteren azt írta, megtiszeltetés a Fehér Házban dolgozni – ő és a férje, Jared Kushner is fizetés nélküli tanácsadó –, de nem ő lesz az Egyesült Államok következő ENSZ-nagykövete. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.