Kövekkel dobálták a zsinagógát, izraeli zászlókat égettek Németországban

A német rendőrség 13 tüntetőt őrizetbe vett.

2021. május 12., 18:41

Szerző:

Izraeli zászlót égettek a németországi Bonnban és Münsterben a helyi zsinagóga előtt, a rendőrség több feltételezett elkövetőt őrizetbe vett – írja az MTI. Bonnban a zászlóégetés után meg is dobálták kövekkel a zsinagógát, a kedd esti eset miatt három férfit őrizetbe vettek. A rendőrség közleménye szerint az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedése miatti felindultsággal magyarázták tettüket.

Münsterben szintén kedd este, egy be nem jelentett tüntetésen égettek el egy izraeli zászlót a helyi zsinagóga előtt. A rendőrség szerdai közleménye szerint a megmozduláson nagyjából 15, arab kinézetű ember gyűlt össze, 13-at őrizetbe vettek. A gyülekezési jog megsértése miatt is eljárást indítottak ellenük.

A bűncselekményeket több parlamenti párt és társadalmi szervezet elítélte. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) berlini székháza előtt – a szolidaritás jeleként – a német nemzeti és az EU-s zászló mellett kihelyezték az izraeli zászlót.

Németországban tavaly óta bűncselekmény a demonstrálók által hozott külföldi zászlók elégetése tüntetésen. A szabályt éppen a legutóbbi, 2017-es Izrael-ellenes tüntetéshullámon történt zászlóégetések miatt módosították. Az ilyen bűncselekményért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

 

(Kiemelt kép: Gáza, 2021. május 12. Az izraeli légicsapások egyik áldozatának holttestét szállítják el Gázában 2021. május 12-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám – Mekka és Medina után – harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/EPA/Haitam) 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.