Kötelező anális covid-teszt vár a Kínába érkezőkre

A tesztelési módszer ellen korábban Japán és az USA is tiltakozott, de az ázsiai ország nem engedett.

2021. március 4., 15:51

Szerző:

Minden Kínába érkező számára kötelező lesz az anális covid-teszt, írja a The Sun nevű brit bulvárlapra hivatkozva a 444. A tesztelési módszer ellen korábban Japán és az USA is tiltakozott, de az ázsiai ország nem engedett. Csupán a dél-koreai beutazók számára enyhítették a rendelkezést: számukra az is elfogadható, ha egy székletmintát adnak le tesztelésre.

Az ország vezetése kitart álláspontja mellett, mely szerint az ánuszból vett minta sokkal pontosabb, mintha orrból vagy szájból vennék azt.

Az anális teszt körülbelül 10 másodpercet vesz igénybe, és a hagyományos mintavételhez hasonlóan zajlik: körülbelül öt centi mélyen nyomnak be a testnyílásba egy tesztelő pálcát, amit aztán jól meg is forgatnak a mintavételhez.

Az Egészségügyi Világszervezet a Reutersnek viszont azt nyilatkozta, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb mód a vírus kimutatására.

"A székletminták alternatív vizsgálati anyagot kínálhatnak, különösen a gyomor- és bélrendszeri tünetekkel küzdő betegeknél" - írták. Szerintük viszont ezek "a légútból vett mintáknál kevésbé biztosan mutatják ki a pozitív eredményt a tünetek első hetében."

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.