Amíg Európában nyitnak, a vírus egyre jobban terjed a többi kontinensen – a WHO fontos szabályokra figyelmeztet

2020. június 6., 11:43

Szerző:

Bár Magyarországon is kedvező tendenciák mutatkoznak és a járvány egyre erőtlenebbnek tűnik – és "csak" egy őszi második hullámra készülünk –, a világ többi részén közel sem múlt el a veszély, sőt, 

valójában ennyire gyorsan még nem terjedt a koronavírus, mint most.

A Johns Hopkins Egyetem adatai alapján május végén átlépte a napi 100 ezret az új igazolt esetek száma és azóta is növekszik, volt nap (június 3-án), amikor 130 ezer új embernél mutatták ki a fertőzést. A vírus Európáról és az Egyesült Államokról

terjed Latin-Amerikára, a Közel-Keletre és Afrikára,

Líbiában, Irakban, Mozambikban és Haitin az esetszám hetente duplázódik. Brazíliában, Indiában, Chilében, Kolumbiában és Dél-Afrikában a duplázódás kéthetente következik be, mint a CNN alapján az Index beszámol. Brazíliában tegnap több mint 30 ezer új esetet regisztráltak, így már 615 ezernél járnak, és egy nap alatt 1473-an haltak meg. Az összes haláleset a 34 ezret is meghaladta. Ennél csak az Egyesült Államokban történt több fertőződés (1,9 millió), 108 ezer halálesettel. 

 

Nem véletlen, hogy a WHO újabb ajánlást fogalmazott meg a védőeszközökkel kapcsolatban,

ezek használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol magas a fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, mint a tömegközlekedési eszközök, üzletek, egyéb beltéri forgalmas helyek. 

A WHO ajánlása emellett a szövetből készült, nem orvosi maszkokkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket. Ezeknek legalább három - különböző anyagból álló - rétegből kell készülniük.

Különösen javasolják a szájmaszk viselését a 60 évesnél idősebbeknek, alapbetegségben szenvedőknek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató ugyanakkor figyelmeztetett: önmagukban a maszkok nem védenek a koronavírustól, és nem helyettesíthetik a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást. A WHO legutóbbi, áprilisi ajánlásában még nem javasolta a szájmaszkok tömeges viselését.

Világszerte eddig mintegy 6,6 millió ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, akik közül 390 ezren hunytak el a kórban.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.