Újabb késelés – politikus az áldozat

Tegnap este Mannheimben késelés áldozata lett az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselő jelöltje, az elkövetőt már elfogta a rendőrség. 

2024. június 5., 17:32

Szerző:

A késelés kedd késő este, Mannheimben történt, miután a politikus megpróbált megállítani egy férfit, aki épp a választási plakátokat szedte le – számolt be a BBC. A szélsőjobboldali párt jelöltjét a kezén vágta meg az elkövető, akit a rendőrök elfogtak. Szerencsére a politikus sérülései nem voltak súlyosak, de kivizsgálásra kórházba szállították. A párt vezetői elmondták, hogy a támadás áldozata a 62 éves Heinrich Koch, a párt egyik jelöltje a vasárnap rendezett önkormányzati választásokon. 

A Baden-Württembergi rendőrség közzétette, hogy az incidens után őrizetbe vettek egy 25 éves gyanúsítottat, akit ezek után egy pszichiátriai kórházba szállítottak, mivel mentális betegség jeleit mutatta. Nyomatékosították azt is, hogy jelenleg semmi sem bizonyítja, hogy a támadó tudatában lett volna annak, hogy az áldozat egy AfD politikus. Mindenesetre Markus Frohnmaier, az AfD tartományi elnöke megdöbbenéséről és aggodalmáról számolt be az őt kérdező német riportereknek. 

Ez már a második késelés volt a városban

Az újabb késes támadás csupán pár nappal azután történt, hogy a pár utcával arrébb levő piactéren egy rendőr belehalt a sérüléseibe, miután egy afgán menedékkérő késsel többször is megszúrta. További öt ember sérült meg a támadás során, amit egy szélsőséges iszlám elleni tüntetésen követett el a 25 éves gyanúsított. A férfiról kiderült, hogy 2013-ban, menekültként érkezett Németországba, azóta két gyermeke is született. A gyilkosság hatalmas felháborodást keltett az országban, és még az is könnyen előfordulhat, hogy a német kormány engedélyezni fogja az afgán menekültek deportálását. 

A mannheimi mellett más német városokban is történt politikusok ellen elkövetett támadás. A kancellár, Olaf Scholz balközép Szociáldemokrata Pártjának jelöltje, Matthias Ecke súlyos sérüléseket szenvedett Drezdában, miután egy csoport támadt rá plakátragasztás közben. Ugyanitt egy zöld párti politikusnő ellen szintén támadást intéztek. Még a korábbi miniszter, jelenleg berlini képviselő Franziska Giffeyt a fején és nyakán sebezte meg egy férfi, miközben a politikus egy könyvtárat látogatott meg.   

(Kép forrása: Pixabay)