Olaf Scholz német kancellár szerint szó nincs a sorkatonai szolgálat visszaállításáról

Nem egészen a kormány retorikájának megfelelően nyilatkozott Olaf Scholz német kancellár a sorkatonai szolgálat visszaállításáról.

2024. június 2., 15:27

Szerző:

A német kormány nem tervezi a visszatérést a kötelező sorkatonai szolgálat korábban már ismert formájához – mondta Olaf Scholz német kancellár egy május 31-i beszélgetésen Erfurtban, amin a Thüringer Allgemeine nevű újság olvasóival találkozott – írta a Telex.

A német állami hírügynökség, a DPA beszámolója szerint a kancellár itt azt mondta: ezt Boris Pistorius német honvédelmi miniszter soha nem tervezte. Scholz visszautasította azokat a feltételezéseket is, hogy ezeket a terveket „elpárologtatták” volna. A kancellár szerint az erről szóló tudósítások, megállapítások, tézisek tévesek.

Olaf Scholz merőben mást állít a sorkatonai szolgálatról, mint amit Orbán Viktor 


Állítása szerint csak arról volt szó, hogy több fiatalt szeretnének a német Bundeswehrhez vonzani, a védelmi miniszter ennek lehetőségeiről gondolkodott. „Semmilyen időpontra nem javasolta, hogy térjünk vissza ahhoz a sorozott katonákból álló hadsereghez, amilyen a nyolcvanas években volt nálunk. Ez soha meg sem fordult a fejében” – mondta a kancellár.

Több modell van, és a német honvédelmi miniszter majd egy konkrét verziót fog bemutatni, ígérte a kancellár. Ennek viszont semmi köze azokhoz a méretekhez, amikről a spekulációk szólnak, hangsúlyozta. „És nagyon sok olyan fiatalunk van, akikből biztosan mindig lesz elég ahhoz a kis létszámhoz, amiről itt szó van, akik szívesen vállalják ezt”.

Az erfurti beszélgetésen arról is kérdezték a kancellár véleményét, hogy Ukrajnának engedélyezni kell-e a Nyugat által szállított fegyverek használatát orosz területen. Scholz erre diplomatikusan válaszolt: „Ukrajnát megtámadták, ezért a nemzetközi jog szerint számos cselekvési lehetősége van. Ugyanakkor olyan megállapodásokat kötöttünk Ukrajnával, amelyeken nem kell változtatnunk”.

A német kancellár ismét elutasította azt, hogy nyugati csapatokat telepítsenek Ukrajnába, és nem ért egyet a nyugat által biztosított ukrajnai repüléstilalmi zónára vonatkozó elképzelésekkel sem.

A kancellár a németországi háborús félelmekre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: a szövetségi kormány politikája arra irányul, hogy senki ne merészeljen támadást intézni a NATO ellen, és ne törjön ki háború. A veszélyt komolyan kell vennünk – mondta Scholz, a kancellár azonban biztos abban, hogy a közeljövőben nem történik semmi, „és ezt a politikát úgy alakítjuk, hogy ez egyáltalán ne történjen meg”.


A magyar kormány és a propagandagépezete gyakran emlegeti az „európai sorkatonai szolgálat” bevezetését, de az EU nem akar és nem is tud ilyet bevezetni.

 (Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)