Az orosz atombombázó „képes Moszkvából Japánba repülni, majd vissza” – mondta Sojgu Kim Dzson Unnak

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton az orosz védelmi miniszter kíséretében megtekintette az atomfegyverekkel felszerelt orosz stratégiai bombázókat, hiperszonikus rakétákat és hadihajókat.

2023. szeptember 16., 12:55

Szerző:

Szergej Sojgu miniszter a Csendes-óceán partvidéki Vlagyivosztok várostól mintegy 50 kilométerre fekvő Knyevicsi repülőtéren fogadta az észak-koreai vezetőt. 

Az orosz minisztérium közleménye szerint Sojgu kíséretében Kim megtekintette az orosz nukleáris légierő gerincét alkotó, nukleáris fegyverek hordozására alkalmas Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 típusú bombázókat.

„Képes Moszkvából Japánba repülni, majd vissza”

– mondta Sojgu Kimnek az egyik repülőgépről a találkozóról közöltek szerint. 

Az észak-koreai vezetőnek bemutatták a Kinzsal hiperszonikus rakéták hordozására alkalmas MiG-31I elfogó repülőgépet is. A Kinzsal, vagyis a "tőr" egy levegőből indítható, hiperszonikus sebességgel haladó, nukleáris vagy hagyományos robbanófej hordozására egyaránt alkalmas ballisztikus rakéta. Hatótávolsága a jelentések szerint 480 kilogramm hasznos teherrel 1500-2000 kilométer, és akár a hangsebesség tízszeresével (12 ezer kilométer/óra) is képes haladni. 

A repülőgépek és rakéták megtekintése után Kim ellátogatott az orosz csendes-óceáni flotta hadihajójára Vlagyivosztokban, ahol később a haditengerészetet egy bemutatóján vesz részt. 

Kim pénteken egy harcirepülőgép-gyárat tekintett meg. Előzőleg szerdán katonai kérdésekről, az ukrajnai háborúról és az együttműködés elmélyítéséről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Putyin a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és Észak-Korea tovább fejleszti kapcsolatait anélkül, hogy ezzel „bármilyen egyezményt megsértenének”. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének tájékoztatása szerint semmilyen hivatalos megállapodás aláírása nem szerepel az észak-koreai vezető oroszországi látogatásának a napirendjén.

(Kiemelt képünk: Az orosz védelmi minisztérium által 2023. szeptember 16-án közzétett felvételen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy orosz harci repülőgépet tekint meg a Vlagyivosztok közelében lévő Knevicsi repülőtéren. Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.