Putyin ígéretet tett arra, hogy műholdakkal segíti Észak-Koreát

A Vosztocsnij űrállomáson találkozott Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un, hogy fegyverekkel üzleteljenek.

2023. szeptember 13., 10:36

Szerző:

A távol-keleti Vosztocsnij űrállomáson találkozott szerdán az orosz elnök és az észak-koreai vezető. Újságírók kérdésére, hogy a két ország közötti fegyverüzlet napirenden van-e, a Kreml szóvivője azt mondta, Phenjan és Moszkva „érzékeny területeken” működik együtt, amelyeket nem kívánnak nyilvánosságra hozni – írta a BBC cikke alapján a HVG. A két szankciókkal sújtott rezsim várhatóan olyan megállapodást köt, amely fegyverekért cserébe humanitárius támogatás, például élelmiszer-szállítmányok nyújtását jelenti. Arra a kérdésre, hogy Oroszország segíteni fog-e Észak-Koreának műholdak építésében, Putyin azt mondta: „Ezért jöttünk a Vosztocsnij Kozmodromba” – jelentette a RIA orosz hírmédia. A találkozót megelőzően Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába

Ahogy az orosz Roszkozmosz, úgy Észak-Korea kétszer is kudarcot vallott abban, hogy kémműholdakat állítson pályára, ezért erősen feltételezhető, hogy Oroszországtól kér segítséget az űrprogramjához. Az első, májusi kísérlet során a műhold röviddel a felszállás után a tengerbe zuhant. A második kísérlet során a múlt hónapban a műhold a repülés harmadik szakaszában semmisült meg. Phenjan űrügynöksége közölte, hogy októberben újra megpróbál pályára állítani egy műholdat. Elemzők szerint egy kémműhold Észak-Korea számára hatalmas előnyt jelentene, mivel lehetővé tenné a bejövő támadások megfigyelését és a saját támadásainak pontosabb megtervezését.

Észak-Korea alapvetően lőszert biztosíthat Oroszország számára, amelynek nagy szüksége van belőle az Ukrajna elleni háborújában, Észak-Koreának pedig – hagyományos lőszerekből a világ egyik leginkább felszerelt országának – bőven van tartaléka. Az országnak egyes becslések szerint több tízmillió tüzérségi lövedéke és rakétája van. Elemzők szerint azért lehet ekkora a készlet, mert Észak-Korea az 1953-ban véget ért koreai háború óta nem vívott háborút. „Ezért a legvalószínűbb, hogy töltényeket, lövedékeket, és régi rakétákat ajánlanak fel Oroszországnak” – mondta a BBC-nek Kim Dong-yup, az Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora.

Phenjan fegyverei is nagyrészt orosz fegyverrendszereken alapulnak. Ezáltal az észak-koreai lőszerek nagymértékben kompatibilisek az orosz arzenállal. Észak-Korea szerdán két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába – közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium. Első alkalommal fordult elő, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, mialatt Kim Dzsong Un külföldön tartózkodott. A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a két rakétát, amelyek mintegy 650 kilométert tettek meg, tízperces különbséggel lőtték fel egymás után Phenjan nemzetközi repülőteréről.

A japán parti őrség a tokiói védelmi minisztérium tájékoztatása alapján azt közölte, hogy a rakéták valószínűleg az óceánba csapódtak, és az esetleg lehulló tárgyakra figyelmeztették a japán partok közelében hajózókat.Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára újságíróknak elmondta, hogy Japán diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Pekingben az észak-koreai rakétakilövések ellen. Hozzátette: a rakéták Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül csapódtak a tengerbe.

Phenjan támogatja Moszkvát az imperializmus elleni közdelemben

 „Tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatokat, mindig is támogattuk Putyin és az orosz kormány döntéseit. Remélem, mindig együtt leszünk az imperializmus elleni küzdelemben és a szuverén állam építésében" – hangoztatta Kim a találkozó nyilvános részén, kamerák előtt. Mint mondta, Oroszország „szent háborút indított, hogy megvédje állami szuverenitását és megvédje biztonságát a hegemonikus erők ellen”, amelyek szembeszálltak vele. Kifejezte meggyőződését, hogy a találkozó új szintre emeli a két ország együttműködését. A politikát, a gazdaságot és a kultúrát említette meg a tárgyalások témájaként.

Putyin, aki emlékeztetett rá, hogy elsőként a Szovjetunió ismerte el a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, egyebek között arról beszélt, hogy a gazdasági és humanitárius együttműködés aspektusait fogja megvitatni vendégével. Az orosz elnök korábban azt mondta, hogy minden kérdést sorra vesznek, kapkodás nélkül.

(Kiemelt képünkön: A Sputnik ügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (r) kezet fog Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel (l) a Vosztocsnij kozmodromban, az Amur régióban tartott találkozójukon 2023. szeptember 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egyaránt megérkezett az oroszországi Távol-Keleten található Vosztocsnij kozmodromhoz - jelentették az orosz hírügynökségek szeptember 13-án, a tervezett tárgyalások előtt, amelyek fegyverüzlethez vezethetnek. Fotó: Mikhail METZEL / POOL / AFP)