Putyin elfogadta Kim Dzsong Un meghívását Észak-Koreába

A találkozó időpontját egyelőre nem tűzték ki, de újabb lépcsőfok lehet a két vezető kapcsolatának szorosabbra fűzésében.

2023. szeptember 14., 07:53

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsong Un meghívását, hogy „egy alkalmas időpontban” látogasson el Észak-Koreába – jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsong Un szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében „a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával” szemben.

Kim Dzsong Un az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára „alkalmas időpontban”. Putyin a KCNA közlése szerint „örömmel elfogadta" a meghívást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Az orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televízióban elmondta, hogy az észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel.

 (Kiemelt kép: Alekszandr Zemlianicsenko / POOL / AFP)