Kamufegyvereket gyárt Ukrajna

Minél gyorsabban elpusztulnak a csalifegyverek, ők annál jobban végzik a dolgukat. 

2023. szeptember 9., 15:41

Szerző:

Egy ukrán üzemben fegyverszakértők csoportja többek között tüzérségi ágyúk, radaros teherautók és rakéták végletekig megtévesztő mását készítik el műanyagból, fahulladékból, habból és fémből. A másolatokra irányítva a figyelmet tüzet nyitnak rájuk az orosz csapatok, ezzel lőszert, rakétákat és drónokat pocsékolnak. A Guardian újságírója riportot készített a csalifegyvergyárról. 

Az üzemben dolgozók azt mondták, minél gyorsabban megsemmisülnek a fegyvermásolataik, ők annál jobban végzik a munkájukat. Az ott dolgozók mindannyian a Mariupolban található Azovstal acélművet működtető Metinvest acélvállalat – határozatlan időre kirendelt – alkalmazottai. A csapat teljes egészében önkéntesekből áll, akiket a 2022 februárja előtti bérlistáról hívtak le. Ez biztosítja a bizalmat. „Meg kell tudnunk bízni egymásban, nem az utcáról vettünk fel embereket. Ismerjük ezeket a fickókat” – közli egyikük.

Az üzem tavaly tavaszi ostroma az orosz brutalitás jelképévé vált. A cég felsővezetői álltak elő a csalifegyverek ötletével, arra számítanak, hogy 

„ha az oroszok sok fegyvert látnak, talán nem mernek előrenyomulni vagy rálőni egy területre. Ez egy pszichológiai fegyver” 

– mondta az egyik másolatkészítő.

Fegyverekről készült nagyméretű képek díszítik a műhelyük falát, ezek alapján készítenek sablonokat a támadóeszközök alaktrészeihez.

Az elkészült csalikat aztán lapra szerelve a frontra szállítják, ahol egy kamu tüzérségi ágyút húsz perc alatt össze tudnak szerelni.

Rendszeresen fejlesztik a másolatokat, hogy minél élethűbbek legyenek. Mindkét fél csalikat használ, oroszok egyre több felderítést végeznek, hogy ellenőrizzék az észleléseket, de a csapat úgy véli, egy lépéssel előrébb járnak. Az utóbbi időben a valódi fegyverrendszerek hőjét utánzó trükköket is alkalmaznak, így a modellek nem csak nappal, hanem éjszaka is meggyőzőek, ha hőképpel figyelik őket.

 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Money SHARMA / AFP)

 

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.