Ezt kockáztatja, aki nem süti át eléggé a nyers csirkehúst

A sütés könnyűnek tűnik, sokan mégsem fordítanak rá kellő figyelmet, és ezzel akár veszélybe is sodorhatják az egész családot.

2025. január 13., 13:21

Szerző:

Az ebéd vagy a vacsora elkészítésekor a sütés sokszor elkerülhetetlen, ám aki erre nem szán elegendő időt, komoly problémákat idézhet elő, ugyanis nem lesz megfelelős a hús minősége, különösen ha baromfihúsról van szó – figyelmeztetett a VerywellHealth.

Tény, hogy a csirkehús kitűnő fehérjeforrásnak számít, és a magyar konyha számos fogásának alapanyaga. Népszerű, hiszen állagát és ízét tekintve is ez az a hústípus, amelyet a legtöbben kedvelnek, illetve amely jól kombinálható mártásokkal és zöldségekkel. Natúr formában a diétázók is gyakran fogyasztják, és a csirke természetesen főtt formában is megjelenik többféle levesben.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a nem megfelelő elkészítése akár veszélyes is lehet.

A sütés nem csak az ízek miatt fontos

Sokan bele sem gondolnak, de a nyers csirkehús rengeteg baktériumot tartalmazhat, amelyek a sütés, illetve főzés során megsemmisülnek, ám ha a hőkezelés túl rövid ideig tart és az étel nyers marad, az emberi szervezetre nézve komoly veszélyt jelenthetnek.

Egyéb húsfajták esetében léteznek olyan sütési módszerek, amelyeknél az a cél, hogy ne teljesen, vagy szinte alig süljön át a hús, a csirke esetében azonban ez kockázatos lehet. A csirkehúsnak legalább 73 Celsius-fokig kell felmelegednie ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak benne, és arra is fontos figyelni, hogy ezt a hőmérsékletet nemcsak kívül, hanem legbelül is el kell érnie. Emiatt célszerű kerülni a túl vastag szeleteket, például a csirkemell esetében, ugyanis ezek a darabok nehezebben sülnek át.

Alapvetően a hús ízén is érezni, ha nem sült meg, de bizonyos esetekben ez elkerülheti a fogyasztók figyelmét, például egy erőteljes ízzel rendelkező szósszal keverve ez alig érezhető, ám ettől még nem kevésbé veszélyes. A nyers csirkehús fogyasztása ételmérgezést okoz, amelynek legenyhébb tünetei közé tartozik a hasi görcs, a hasmenés, a hányinger, a hányás, az izomfájdalom, a láz és a fejfájás.

Csakhogy nem csupán ennyi kellemetlenséggel járhat egy ilyen jellegű mérgezés. Egyéntől, illetve baktériumtípustól függően súlyosabb tünetek és szövődmények is kialakulhatnak. Ilyen lehet a kiszáradás, a szalmonella fertőzés, az irritábilis bél szindróma, és ritkább esetekben akár ízületi gyulladás vagy vérmérgezés is kialakulhat. Mindezek súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhetnek, így kórházi kezelést igényelnek. Ezek a súlyos következmények azonban megelőzhetőek azzal, ha a csirkehús sütésekor mindenki nagyobb figyelmet és elegendő időt fordít annak megfelelő elkészítésére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)