Járványügyi szakértők szerint aggályos a pápa iraki látogatása

A szakemberek aggódnak, mert szerintük a járvány ellenére is tömegeket fog vonzani a pápa látogatása.

2021. február 28., 19:01

Szerző:

Járványügyi szakemberek szerint aggályokat vet fel Ferenc pápa tervezett iraki látogatása, mivel az biztosan tömegeket fog vonzani bizonyos helyszíneken, miközben emelkedőben van az új koronavírus-fertőzöttek száma a közel-keleti országban.

Az AP amerikai hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a bagdadi kormánynak fontos a március 5. és 8. közötti vizit, azzal bizonyíthatja viszonylagos stabilitását a világ előtt. A katolikus egyházfő utazása továbbá nagy lelki támogatást nyújt az ország jelentősen megfogyatkozott keresztény közösségének, és segítheti a Vatikán kapcsolatainak javítását a muszlim világgal.

Egészségügyi szakértők szerint ugyanakkor a jelenlegi világjárvány idején nem tanácsos a látogatás.

„Egyszerűen azt gondolom, hogy nem jó ötlet” - mondta dr. Navid Madani, a Harvard Egyetem virológusa.

Hozzátette, a Közel-Keleten az emberek a vendégszeretetükről ismertek, ráadásul ez közel sem mindennapi esemény, most látogat először pápa Irakba, így hatalmas tömegek gyűlhetnek össze a korlátozások ellenére, ami nagy kockázatot jelent.

A szervezők közölték, hogy ellenőrizni fogják a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartását, illetve korlátozni fogják a létszámot.

A vatikáni delegáció minden tagját, illetve a velük utazó mintegy hetven újságírót mind beoltották már.

Mitja Leskovar iraki pápai nuncius arról számolt be vasárnap, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, ez azonban semmilyen kihatással nem lesz Ferenc pápa látogatására.

Irakban eddig 692 241 fertőzöttet és 13 383 halálos áldozatot regisztráltak, az új esetek száma napi négyezer körül van jelenleg.

(MTI)

(A kiemelt kép illusztráció/Forrás:MTI/AP/Gregorio Borgia)