Jackie Chan szerint a túlzott szabadság nem tesz jót a kínaiaknak

Az Oscar-életműdíjas színész a diktatúrát választja a szabadság helyett.

2021. július 13., 20:57

Szerző:

Nem szabad hagyni, hogy azt csinálják a kínaiak, amit akarnak, hanem irányítani kell őket – ha ezt a Kínai Kommunista Párt főtitkára, vagy más fontos pozíciót betöltő személy mondta volna, nem biztos, hogy meglepődtünk volna, csakhogy ez a világhírű, Oscar-díjas színész Jackie Chan szájából hangzott el.

A színész az állampárt megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett egyik megemlékezésen beszélt róla, mennyire büszke arra, hogy kínai, és hogy a párt kevesebb, mint száz éve alatt betartja ígéretét – írta a Global Times.

A 67 éves Oscar-életműdíjas hongkongi színész, rendező, harcművész és énekes a párthűségégét korábban is bizonyította már. Nemhiába a Kínai Filmszövetség alelnöke. Már 2009-ben is mondott olyat, hogy amióta Hongkong újra Kínához tartozik, látható, hogy nem volt olyan jó dolog a szabadság, Hongkongban és Tajvanon káosz uralkodik.

Ekkor hangzott el az ominózus mondat, hogy szerinte a kínaiakat irányítani kell:

„ha nem irányítanak minket, azt csinálunk, amit akarunk”.

– mondta akkor, majd 2014-ben a hongkongi függetlenségért zajló tüntetések idején bővebben kifejtette, mit is ért korábbi mondatai alatt. A színész akkor aggódott a város adóssága miatt, és úgy gondolta, a demonstrálóknak inkább dolgozniuk kellene a tüntetések helyett. Jackie Chan szerint Amerika a világon a legkorruptabb, és ugyan Kínában is létezik korrupció, erről honfitársainak mégsem kellene külföldiek előtt beszélniük. Inkább azt kellene a kínaiaknak mutatniuk, hogy Kína a világ legjobb országa.

(Kiemelt kép: Valerie Macon / AFP)

 


 

14:51

Oroszország jelentős diplomáciai lépésre szánta el magát: kitiltják az országból Joe Biden, amerikai elnököt, Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminiszterét és William J. Burns-t, a CIA vezetőjét – írja a Reuters.

12:45

Kelemen Hunor szerint Bethlen Gábor uralkodása azt üzeni, hogy akkor lehet építkezni, ha béke van, ha az energiákat nem a háborúskodásra, hanem az építésre fordítják.