Izrael nagyszabású légitámadást hajtott végre Szíriában lévő iráni célpontok ellen

2019. augusztus 25., 12:15

Szerző:

Izraeli repülőgépek csapást mértek Damaszkuszhoz közeli célpontokra szombaton éjfél előtt - adta hírül az izraeli hadsereg. A közlés szerint a támadás olyan iráni erők ellen irányult, amelyek hónapokon át dróntámadást készítettek elő izraeli célpontok ellen. A nyilatkozat iráni erőkként az iráni Forradalmi Gárda elit egységét említette, továbbá a Hezbollah libanoni síita milícia Szíriában harcoló erőit.

Szíriai részről az állami televízió azt közölte, hogy a szír légvédelem megsemmisített minden ellenséges rakétát, még mielőtt azok célba értek volna. A szír hadsereg viszont úgy fogalmazott a nyilatkozatában, hogy az izraeli rakéták többsége semmisült meg a levegőben, azaz nem mindegyik.

Izrael gyakran indít légitámadást harci repülőkkel és rakétákkal szíriai célpontok ellen, de általában hallgat ezekről.

Most az izraeli média, nyíltan beszámolt a damaszkuszi csapásról, közölve, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán személyesen követte az eseményeket. A Háárec honlapján Ámosz Harel katonai elemző vasárnap úgy vélekedett, hogy Irán Izrael július 19-i légitámadását készült megtorolni, amikor az izraeli légierő lecsapott a Teherán irányította síita milíciák Szíriában kialakított fegyverraktáraira.

A katonai emlékeztetett arra, hogy csütörtökön a teheráni Kihanban az iráni Forradalmi Gárda elit egységéhez közel álló egyik katonai szakértő azt írta, hogy meglepetésszerű ellencsapásokra készülnek Izrael szíriai és iraki tetteire válaszul, például érzékeny izraeli biztonsági támaszpontok, kikötők és nukleáris létesítmények ellen terveznek drón-támadásokat.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.