Háromszáz halálos áldozata van az iráni tüntetéseknek, köztük negyven gyerek

Az iráni külügyminiszter-helyettes bejelentése szerint ki fogják vizsgálni a haláleseteket, de csak a rendőr áldozatokról beszélt. 

2022. november 24., 12:33

Szerző:

Körülbelül 50 rendőr vesztette életét a hónapok óta zajló iráni tüntetések során Ali Bakeri Káni külügyminiszter-helyettes szerint, aki csütörtökön azt is bejelentette, külön testületet hoztak létre arra, hogy kivizsgálja a haláleseteket. A vizsgálatokat a belügyi tárca alá tartozó testület vezeti – tette hozzá az újdelhi látogatáson tartózkodó Ali Bakeri Káni az NDTV indiai televíziós csatornának adott interjújában. Elmondta, hogy a rendőrök között a sebesültek száma is több százra tehető. A tiltakozók soraiból jelentett áldozatokra azonban nem tért ki.

Az országban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

(Kiemelt képünk:  Egy tüntető díszes arcfestést visel a Mahsza Amini halála ellen tiltakozók felvonulásán Iránban. Amini 2022. szeptember 16-án halt meg az iráni erkölcsrendészet őrizetében, miután letartóztatták a hidzsáb - az iráni törvények értelmében - nem megfelelő viselése miatt, ami tiltakozásokat váltott ki Iránban és világszerte. Fotó: Allison Bailey/NurPhoto/AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).