Irán visszavágott az Egyesült Államoknak, két amerikai támaszpontot támadott a rakétáival

2020. január 8., 08:02

Szerző:

Az iráni Forradalmi Gárda azt közölte szerdán, hogy hajnali rakétacsapásai teljesen lerombolták az amerikai erők által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot.

Az Irak nyugati, Anbár tartományában található légibázisra mért csapást, amelyet az amerikai dróncsapásban Bagdadban meggyilkolt iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halálának megtorlásául szántak, a Forradalmi Gárda minden tekintetben teljes sikernek minősítette.

A rakétatámadások által követelt áldozatokról és károkról egyelőre nincs hivatalos jelentés.

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra - az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Itt, észak-irakban lévő kurdisztáni városban teljesít szolgálatot 200 magyar katona is,  Két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett csapódott be, de nem robbant fel a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott.

A  Fehér Ház helyi idő szerint kedd este azt közölte, hogy a nap folyamán már nem adnak ki nyilatkozatot az iráni ellencsapásról.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette szerdán, hogy országa az éjjel arányos intézkedésekkel torolta meg Kászim Szulejmáni iráni tábornok bagdadi meggyilkolását. A politikus  egyúttal befejezettnek nyilvánította az ellencsapást. Irán az ENSZ Alapokmányának megfelelő, arányos önvédelmi intézkedéseket hajtott végre és fejezett be, megtámadva egy támaszpontot, ahonnan gyáva támadást intéztek állampolgáraink és magas rangú tisztjeink ellen. Nem akarunk eszkalációt vagy háborút, de megvédjük magunkat minden agresszióval szemben - írta Twitter-bejegyzésében az iráni külügyminiszter. Ali Hamenei ajatollah, Irán első szűámú vezetője azt mondta, arcul csapták az egyesült Államokat, Haszan Róhani államfő pedig úgy nyilatkozott, az amerikaiakat „ki fogják rúgni” a Közel-Keletről.

 Az iráni állami média közlése szerint 80 amerikai halt meg a rakétatámadásokban, ami valószínűleg nem igaz, de a teheráni vezetés erre hivatkozva mondhatja azt, hogy nincs szükség további megtorlásra Kászim Szulejmáni haláláért.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.