Éles lőszert akarnak bevetni a tüntetőkkel szemben a hongkongi rendőrök

2019. november 18., 07:35

Szerző:

 A hongkongi rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután a kormányellenes tüntetők is „halálos fegyvert” használtak vele szemben. A bejelentés előzménye, hogy a demonstrációk központjává formálódott műszaki egyetemnél vasárnap egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán.

Az egyetemet a rendőrség teljesen körbezárta, több százan bent rekedtek. A területet páncélozott járművek veszik körül. A tüntetőket vízágyúval és könnygázzal próbálják megfékezni.

Az összetűzések egész vasárnap éjjel tartottak. Hétfő reggel a diákok egy nagyobb csoportja megpróbált kitörni, de visszaszorították őket.

Néhány incidenstől eltekintve éles lőszert eddig nem használtak a rendőrök a hat hónapja tartó megmozdulások kezdete óta. A figyelmeztetés úgy szól, hogy ennek bevetésére akkor kerülhet sor, ha a tüntetők nem szüntetik be a „halálos fegyverek” alkalmazását.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.