Hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt az ötéves kisfiú, aki egyedüliként túlélte a felvonó-balesetet

Már felébredt és beszél, így hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt az ötéves Eitan Biran, aki az egyedüli túlélője az olaszországi felvonó-tragédiának. 

2021. május 28., 06:54

Szerző:

Eitan nagynénje napok óta folyamatosan bejárt a kórházba, hogy amikor a kisfiú felébred azonnal ott lehessen neki. Tegnap már találkozhattak, a kisfiú pedig súlyos sérülései ellenére felismerte és beszélgetett nagynénjével - írja a Guardian. Az ötéves Eitan a balesetben elvesztette szüleit, kétéves testvérét és dédszüleit is. Egy torinói kórházban ápolják, és bár mellkas- és hassérülése, valamint törött végtagjai miatt még mindig kritikus állapotban van, hamarosan elhagyhatja az intenzív osztályt. Az orvosok szerint Eitant az édesapja ölelése menthette meg.

Mint ismert, az olaszországi felvonó vonókábele múlt vasárnap szakadt el, és mivel a vészfék ki volt kapcsolva, a kabin azonnal nagy sebességgel elindult lefelé. Körülbelül 400 méterrel lejjebb egy oszlopnak csapódott, lezuhant, majd további 80 méteren át bucskázott lefele a meredek tisztáson, maga alá gyűrve azokat az utasokat is, akik nem repültek ki addigra a kabinból. Később kiderült, hogy a vészfék azért nem működött, mert direkt kikapcsolták, korábban ugyanis túl sokszor magától működésbe lépett. Megjavítani nem tudták, a turistaszzon azonban már a nyakukon volt és mivel meg voltak róla győződve, hogy a vonókábel nem szakad el, egyszerűen kikapcsolták.

Az ügy kapcsán letartóztattak három embert, az üzemeltető cég tulajdonosát és a felvonó működésének irányítóit. Azzal gyanúsítják őket, hogy szándékosan hagyták figyelmen kívül a biztonságos üzemeltetés szabályait. Akár 10 év börtönt is kaphatnak. A balesetben 14-en vesztették életüket. Eitanon kívül először egy másik, kétéves gyereket is kórházba szállítottak, de végül ő is meghalt. Eitan egész családja - édesanyja, édesapja, kétéves testvére és dédszülei is - a felvonón utaztak. A kisfiú mindenkit elveszített, most úgy tűnik nagynénje lesz a gyámja. 

(Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.