14 halálos áldozata van az olaszországi felvonó-balesetnek

A fülke 15 emberrel a földnek csapódva legurult egy lejtőn, és többször átfordult, mielőtt fáknak ütközve megállt. Az egyedüli túlélő egy ötéves kisfiú, akinek szülei, nagyszülei és kétéves testvére is meghalt a balesetben.

2021. május 24., 09:55

Szerző:

A legfrissebb értesülések szerint legalább tizennégyen életüket vesztették, amikor lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje – közölte a BBC. A kabin röviddel azelőtt zuhant a mélybe, hogy megérkezett volna a Mottarone-hegyre.

Marcella Severino stresai polgármester szerint a fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn, és két-háromszor átfordult, mielőtt fáknak ütközve megállt volna. Hozzátette, hogy egyes áldozatok a kabin roncsai közé szorultak, míg mások kiestek. A legújabb értesülések szerint tizenöt ember utazott a kabinban, két gyermeket súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak, egyikük azonban később belehalt sérüléseibe. Egy ötéves gyerek továbbra is életveszélyes állapotban van.

A mentőegységek szerint a kilenc másik utas mellett egy izraeli család öt tagja – férj, feleség, kétéves kisfiuk és a nő nagyszülei – is a baleset áldozatai között vannak. A 30 éves Amit Biran feleségével, Tal Peleg-Birannal és két kisfiukkal Olaszországban, Fabiában élt, mert a férfi az ottani orvosi egyetemen tanult, miközben a helyi zsidó iskolában biztonsági őrként dolgozott. A házaspár ötéves kisfia életben maradt, súlyos sérülésekkel ápolják Olaszországban.

Ágya mellett nagynénje, Amit nővére van, aki a tragédia után a család több tagjával együtt Olaszországba utazott. A feleség nagyszülei, Jichák és Barbara Kohen Izraelből néhány napja Észak-Olaszországba látogattak unokájukhoz és dédunokáikhoz, s együtt kirándultak a hegyekbe, ahol a baleset történt. A sajtó szerint a zsidó iskolában igen népszerű volt a csendes és segítőkész biztonsági őr, aki a tanulmányai mellett ebből a munkából tartotta el családját. Az áldozatokat Izraelben temetik el, hazaszállításukat segíti Izrael római nagykövetsége.

ITALY-ACCIDENT

Előzőleg tizennégy utasról lehetett tudni, akik közül tizenketten meghaltak és ketten megsérültek. Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki a tragikus szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak. Twitter-oldalán azt írta, hogy felvette a kapcsolatot a mentőegységekkel. Az olasz kormány egy vizsgálóbizottság létrehozását jelentette be a baleset okainak feltárására. A hatóságok lezárták a mintegy 1420 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat a mentési munkálatok megkönnyítése érdekében, ennek során helikoptereket is bevetettek.

A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést. A koronavírus-járvány nyomán bevezetett karanténintézkedések miatt a függővasutat április 24-én helyezték ismét üzembe. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. A kellemes időjárás miatt számos turista jutott fel vasárnap a hegyen kialakított kilátóra, hogy megcsodálhassák az Alpok déli lábainál található Lago Maggiore tavat. 

Olaszországban ráadásul 14 hónap szünet után a mostani hétvégén újranyitották a sípályákat. Az ANSA olasz hírügynökség szerint az 1970-ben átadott drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartás miatt, és csak 2016-ban nyitották újra. Az utolsó jelentősebb probléma 2001-ben volt, amikor elakadt egy kabin, és 40 turistát kellett a magasból kimenteni.

(Képek: The Italian Firefighters/AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).