Halálos fenyegetéseket kap a nő, aki nemi erőszakkal vádolja Donald Trump főbírójelöltjét

2018. szeptember 19., 10:51

Szerző:

Christine Blasey Ford névvel és arccal vállalta a Washington Postnak adott interjújában, hogy ő az a nő, akit Brett Kavanaugh – Donald Trump jelöltje a Legfelsőbb Bíróság új tagjának – még tinédzser korukban megpróbált megerőszakolni.

Úgy volt, Ford a szenátus előtt is elmondja, mi történt sok évvel ezelőtt, ám a nő ügyvédje, Lisa Banks azt kérte, hogy az előtt az FBI vizsgálja ki az ügyet - írja a BBC.

A pszichológiaprofesszor Ford ugyanis tucatnyi halálos fenyegetést kap, zaklatják és visszaélnek a nevével mióta előállt a vádakkal, miszerint 1982-ben egy bulin Kavanaugh részegen erőszakkal próbálta levetkőztetni és az ágyhoz nyomta, letapasztotta egyik kezével a száját, hogy ne tudjon sikítani. Fordnak és családjának az otthonából is el kellett költöznie. Féltik az életüket.

Kavanaugh tagadja a vádakat.

A dél-karolinai republikánus szenátor, Lindsey Graham azt mondta, hogy ha Ford nem jelenik meg hétfőn a szenátus előtt, akkor folytatják a Legfelsőbb Bíróság tagjainak megszavazását szerdán. - Bőven volt idejük felkészülni. Ez olyan, mint egy autóból leadott lövés Kavanaugh ellen, és ideje lenne lezárni az ügyet - mondta. Egy másik, ohiói republikánus szenátor, Rob Portam szerint az eljárás nem fair, de úgy véli, hogy nem Ford hibája, hanem azoké a  demokratáké, akik kisiklatták az ügyet.

Ezzel szemben Chuck Schumer szenátusi demokrata frakcióvezető támogatja az FBI által az ügyben indított nyomozást, és arra kérte a Fehér Házat és a republikánus képviselőket, hogy fejezzék be a „megmagyarázhatatlan ellenkezésüket” ezzel kapcsolatban és engedjék, hogy a tények napvilágra kerüljenek. A legerősebb mondat az üggyel kapcsolatban a hawaii demokrata szenátor, Mazie Hironótól hangzott el:

- A férfiaknak ebben az országban végre be kellene fogniuk a szájukat.

Nemcsak, hogy meg kell hallgatni az olyan bátor nőket, mint Ford, hanem hinni is kell nekik - mondta Hirono egy sajtótájékoztatón.

Trump természetesen biztosította a támogatásáról Kavanaught, akit nagyon sajnál, mert szerinte a főbírójelölt nem egy olyan férfi, aki ezt érdemli. – A Legfelsőbb Bíróság az egyik legfőbb ok, amiért elnöknek választottak. Remélem a republikánus választók, és mások is látják és figyelik, hogyan játszanak a demokraták - írta Twitter-bejegyzésben Trump.

Ford szerint egy másik férfi, Kavanaugh bíró jó barátja, Mark Judge is jelen volt az őt érő támadáskor. A férfi azt mondta, nem akar a nyilvánosság előtt erről beszélni, de egy, az ügyvédjén keresztül a sajtóhoz eljuttatott levélben azt írta, nem emlékszik a Ford által említett bulira.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.