Háború – Menekül az ukrán lakosság az orosz előrenyomulás elől

Tömegével menekülnek a civilek az oroszok által elfoglalt Avgyijivkából. Putyin szerint ez „a háború abszolút sikere”, amihez gratulált is az orosz védelmi miniszternek. 

2024. február 23., 11:50

Szerző:

A háború frontvonalán nyomulnak előre az orosz csapatok Putyin örömére, így az ukrán civilek menekülni kényszerülnek az elfoglalt Avgyijivka városából és környező településekről is. Az orosz erők eközben előrenyomulást hajtottak végre Bahmut közelében is. 

Három ember meghalt és 22-en megsérültek szerdán a 24 órán át tartó orosz csapásokban. Az orosz támadások Ukrajna kilenc régióját célozták meg, áldozatokról számoltak be Dnyiproban, Donyeckben, Herszonban, Harkovban és Szumiban – írja a Gerogia Today.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön (február 22-én) közzétett egy videót, amelyen katonái keresztülsétálnak az elfoglalt Avgyijivkán, ezzel együtt bejelentették, hogy teljes ellenőrzés alatt tartják a várost. Avgyijivka az oroszok által ellenőrzött Donyecktől mintegy 15 kilométerre északra fekszik. A videón olyan épületeket mutattak, melyekben a harcok alatt elrejtőztek az orosz katonák és az ukránoktól zsákmányolt fegyverek és lőszerek is láthatók. 

Vlagyimir Putyin elnök kedden kijelentette, hogy az orosz csapatok még mélyebbre nyomulnak Ukrajnába, hogy kiaknázzák az Avgyijivka elfoglalásával támadt lehetőséget, ahonnan szerinte az ukrán csapatok teljes káoszban kényszerültek menekülni – írja a Gerogia Today.

„Avgyijivka elfoglalása abszolút siker, gratulálok. Erre építeni kell!”

– mondta Putyin Szergej Sojgu védelmi miniszternek a Kremlben. Az egykor 32 ezres város szombaton Oroszország kezébe került, ami Oroszország legnagyobb harctéri diadala azóta, hogy csapatai 2023 májusában elfoglalták Bahmutot.

A háború egyre nagyobb területen fenyegeti a civil lakosságot

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kijelentette, hogy Oroszországnak előbb-utóbb el kell foglalnia Kijevet, és meghatározta Oroszország lehetséges további területi céljait Ukrajnában. Medvegyev Odesza és moldovai oroszbarát szakadár köztársaság, Transznisztria megszállását sem zárta ki beszédében – írja a Kyiv Post

„Nagyon valószínű”, hogy Oroszország fokozta a szárazföldi támadásait Dél-Ukrajnában és környékén – jelentette a héten az orosz védelmi minisztérium. Ez egyike azoknak a pontoknak a frontvonalon, ahol Oroszország az elmúlt héten fokozta a támadásokat – tette hozzá. A dél-ukrajnai Robotyne-tengelyt Ukrajna 2023 nyarán ellentámadása során ismét elfoglalta, és azóta is a frontvonalon maradt.

Közben az EU jóváhagyta az Oroszország elleni 13. szankciócsomagot

A szankciók 200 szervezetet és magánszemélyt érintenek, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek Moszkvának fegyverek beszerzésében, vagy részt vettek ukrán gyermekek elrablásában. A belga elnökség az X-en közölte: „Az uniós nagykövetek most állapodtak meg elvben egy 13. szankciócsomagról az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett bűncselekmények miatt". Az új csomag értelmében 193 szervezet és magánszemély kerül fel az EU-ba való beutazási és üzleti tilalom alá eső személyek listájára – közölték uniós diplomáciai források.

(Kiemelt képünkön: egy otthon látható egy rakétatámadást követően Pokrovszk város Ocseretyne településénél. Fotó: Narciso Contreras / ANADOLU / Anadolu via AFP)