Újabb háború Európában? Oroszország erre készül a hírszerzők szerint

Nem kizárt egy újabb nagy, európai háború, Oroszország legalábbis erre készül – írja egy hírszerzési jelentés alapján a Politico. Erre utal a lendületes fegyverkezés, az orosz hadsereg létszámának növelése és a Baltikum térségébe csoportosítása, valamint az a retorika, amely szerint Oroszország nem Ukrajnával van fegyveres konfliktusban, hanem az egész Nyugattal. 

2024. február 14., 12:49

Szerző:

Oroszország egy lehetséges fegyveres konfliktusra készül a nyugati országokkal a következő évtizedben – állapította meg az Észt Külügyi Hírszerző Szolgálat kedden közzétett jelentésében.

„A Kreml felfogása szerint nemcsak az ukránok ellen harcolnak, hanem az egész Nyugattal”

– idézi Kaupo Rosin, az észt titkos szervezet vezetőjét a Politico. Rosin úgy véli, hogy bár kicsi az esélye annak, hogy Ororszország már idén támadást indít NATO-tagállamok ellen, de Európa és Észtország határainak jövőbeli biztonsága attól függ, hogy Ukrajna képes-e szövetségesi támogatással elriasztani az orosz agressziót.

Háború a balti térségben?

A jelentés felhívja a figyelmet a katonai termelés jelentős növekedésére Oroszországban, beleértve a tüzérséget és a páncélozott járműveket is. Mindez növeli Moszkva képességét a harc folytatására. Ez a növekedés meghaladhatja Ukrajna teljesítményét, hacsak a Nyugat nem fokozza a tüzérségi termelést és szállítást – állapítja meg az észt hírszerzés.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies –IISS) szerint Oroszország a felgyorsított fegyvergyártással támogatva még három évig fenntarthatja jelenlegi szerepvállalását Ukrajnában.

Az észt hírszerzés az orosz hadseregben is jelentős változást jelzett: a leningrádi és a moszkvai katonai körzet megalakítását, amelynek célja a NATO-tag Finnország. Megjegyezték azt is, hogy Oroszország 2026-ig 1,15 millióról 1,5 millióra kívánja bővíteni hadseregét, felkészülve a NATO-val való esetleges konfliktusra. Az orosz hadsereg növekedési tervei pedig azt követelik, hogy a NATO és a szövetséges erők is jelentősen bővítsék védelmi képességeiket.

Európa felkészült a háborúra?

Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója korábban arra figyelmeztetett, hogy Európának egy évtizedre lehet szüksége ahhoz, hogy teljesen feltöltse lőszerkészleteit. 

Boris Pistorius német védelmi miniszter decemberben kijelentette, hogy Európának fokoznia kell biztonsági és védelmi képességeit, hogy szembenézzen az Oroszország által jelentett fenyegetésekkel, és azzal, hogy az Egyesült Államok esetleg csökkenti szerepvállalását a kontinensen, hogy a csendes-óceáni térségre koncentrálhasson. Januárban arra figyelmeztetett, hogy az egyre harcosabb orosz elnök, Vlagyimir Putyin kevesebb mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO-szövetségeseket; ugyanebben a hónapban Lettország, Litvánia és Észtország megállapodott abban, hogy közös balti védelmi övezetet hoznak létre Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon.

A hónap elején Gheorghiță Vlad, a román vezérkari főnök azt mondta: „Meg vagyok győződve arról, hogy Putyin elnök politikája a közeljövőben eszkalálódik”, miközben éles figyelmeztetést adott ki a román hadsereg állapotára vonatkozóan.

Moszkva tagadja, hogy hárorúra készülne a NATO ellen

Moszkva lekicsinyli a nyugat figyelmeztetéseit, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig „abszurdnak” minősítette azt a félelmet, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajnában – írja a Politico. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) vezetőinek szamarkandi csúcstalálkozóján 2022. szeptember 16-án. Fotó: Szergej BOBILJOV / SPUTNIK / AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.