Lavrov: Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val

Lavrov közölte, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnereinek többsége beleegyezett a földgáz fizetésének Oroszország által javasolt módszereibe.

2022. április 30., 06:07

Szerző:

Oroszország nem tekinti magát háborúban állónak a NATO-val Ukrajna miatt, mert egy ilyen fejlemény növelné az atomháború kockázatát, ez pedig megengedhetetlen - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

„Nem gondoljuk, hogy háborúban állnánk a NATO-val. Ez egy másik lépés lenne, amely növelné az atomháború kockázatait. Márpedig Oroszország a nyugatiaktól eltérően nem fenyeget senkit atomháborúval" - hangsúlyozta Lavrov a dubaji székhelyű al-Arabíja televíziónak adott interjúban, amelyet a hírügynökség ismertetett.

„Sajnos, a NATO azt hiszi, hogy háborúban áll Oroszországgal" - mondta az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy sok nyugati vezető "közvetlenül, nyilvánosan és állandóan ezt mondja: Putyinnak veszítenie kell és Oroszországot le kell győzni".

Lavrov ismételten kijelentette, hogy minden Ukrajnába küldött külföldi fegyverszállítmány "legitim célpont" Oroszország számára. Az orosz külügyminiszter Ukrajnát okolta, amiért megrekedtek az Oroszországgal folytatott béketárgyalások, mondván, hogy Kijev megváltoztatta a tárgyalási pozícióit. Lavrov közölte, hogy Oroszország kulcsfontosságú partnereinek többsége beleegyezett a földgáz fizetésének Oroszország által javasolt módszereibe.

(Kiemelt kép: Moszkva, 2022. április 4. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezleten vesz rész az Arab Liga képviselőivel folytatott tanácskozás után Moszkvában 2022. április 4-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)