Ha valakit megbuktathatnak Brüsszelben a renitensek közül, akkor az Trócsányi lehet, Orbánnak pedig nőt kellene küldeni a helyére

2019. augusztus 28., 08:19

Szerző:

Hamarosan megkezdődnek az Európai Parlamentben (EP) a tagállamok biztosjelöltjeinek meghallgatásai, azt követően dőlhet el, hogy kik kaphatnak helyet az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottságban (EB). Az EP-ben meglehetősen nehezen emésztették meg a választott képviselők, hogy a frakciók jelöltjeit végül elvetették az EB elnöki posztjának kiválasztásában az Európai Tanácsban, ezért sokan revansra készülnek, hogy legalább a kritizálható biztosi jelölteket megbuktathassák – írja elemzésében a 444.

Három tagállam biztosjelöltjei "ideális célpontok" lehetnek, ilyen a jogállamisági kérdésekben kritizált Lengyelország és Magyarország, valamint az EU-val szembehelyezkedő Olaszország. Mivel utóbbi az olasz kormányválság miatt nem küldött jelöltet, a lengyelek pedig a veszélyt érezve lecserélték jelöltüket,

ezért Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter vált az EP-képviselők legfőbb célpontjává.

Trócsányi László bizottsági meghallgatása
Fotó: MTI/Soós Lajos

Trócsányinak nem pusztán az a "bűne", hogy az illiberális, EU-kritikus Orbán-kormány jelöltje, hanem számos uniós jogi ügyben szembehelyezkedett a többségi állásponttal. Többek között az egykori igazságügyi miniszter irányításával támadta meg a magyar kormány a menekültek elosztási rendszeréről született döntést, valamint ő kardoskodott a magyar közigazgatási különbíróságok mellett, ami miatt kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba az EB – a törvényt végül felfüggesztette a magyar kormánytöbbség, hogy esélyt adjon Trócsányinak.

A hangulat alapján még a brit fogadóirodák – ahol szint mindenre lehet fogadni – is nagyon kis esélyt adnak Trócsányi megválasztásának az EU bővítésért felelős biztosi pozíciójára.

Jó eséllyel tehát őt golyózhatják ki a biztosjelöltek közül az EP-képviselők, ebben az esetben pedig a Járóka Lívia vagy Győri Enikő fideszes EP-képviselők lehetnek Orbán Viktor jelöltjei, ugyanis von der Leyen elvárása az volt, hogy egy férfi és egy női jelöltje legyen  a tagállamoknak. Orbán viszont ragaszkodott Trócsányihoz, ezért nem nevezett meg alternatívát, de könnyen erre kényszerülhet a magyar kormány.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.