A magyar kémeket megvádoló EP-képviselő szerint „pontatlanul fogalmazott”

Gwendoline Delbos-Corfield, a magyar ügyekkel egyébként is sokat foglalkozó francia zöld EP-képviselő közölte, igazából nem gondolja úgy, hogy a magyar titkosszolgálat az oroszoknak dolgozik, azt csak úgy mondta.

2023. február 8., 18:17

Szerző:

„Pontatlanul fogalmaztam” – ezt mondta délután Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, miután botrány kerekedett abból a kijelentéséből, amelyben azt állította: „az Orbán-kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

Szavait úgy pontosította, hogy rendszerszintű, a magyar szolgálatok vezetői által jóváhagyott szivárogtatásokról ő sem tud, egyéni eseteket azonban továbbra is valószínűsít, erre vonatkozott korábbi megjegyzése. A képviselő most részletes közleményben tisztázta a kijelentés körülményeit és pontos tartalmát a Népszavának:

„A brüsszeli városházán tartott panelbeszélgetés résztvevőjeként arról beszéltem, hogy akad egy hely az Európai Unióban, ahol van tere az orosz beavatkozásnak. Van egy kormány, a magyar, amely nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz–ukrán konfliktusban. Ezt egyebek mellett a budapesti külügyminisztérium elleni orosz hekkertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam”.

Korábban az Euronews szó szerint idézte a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és mások jelenlétében a városházán tartott fórumon elhangzó szavait is: „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

A kijelentésre a szerdai napon reagált Kovács Zoltán a magyar kormány nemzetközi szóvivője is, aki Delbos-Corfieldot és a magyar ellenzéket is élesen elítélte: „Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.”

(Kiemelt kép: Gwendoline Delbos-Corfield. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)