Hullanak a fejek az Európai Parlament korrupciós botránya után

Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti (EP) frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére – tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.

2023. február 7., 07:22

Szerző:

Maria Arena január 11-én mondott le az EP-albizottság vezetéséről, miután bizonyítást nyert, hogy nem jelentette be az EP vonatkozó szabályainak megfelelően a Katar által biztosított, a közel-keleti országba szóló repülőutakat és az ott kapott szállást. 

Eva Kaili görög szocialista politikust, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi asszisztenseként dolgozott Maria Arena belga szocialista EP-képviselőnél. Giorgi egy vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe. 

Udo Bullmann megválasztását követőn azt mondta, az EP emberi jogi albizottságának feladata továbbra is az lesz, hogy megvédje a demokráciát és az emberi jogokat, valamint hogy azokat képviselje, akiknek nincs lehetőségük hallatni a hangjukat. 

Bullmann a hivatalban lévő alelnökökkel, Bernard Guettával, a Renew Europe képiviselőcsoporthoz tartozó francia EP-képviselővel, Hannah Neumann német zöldpárti EP-képviselővel, Christian Sagartz osztrák néppárti EP-képviselővel és Raphaël Glucksmann francia szocialista EP-képviselővel együtt alakítja az emberi jogi albizottság elnökségét.

(Kiemelt képünk: Maria Arena belga európai parlamenti képviselő és az EU EOM libériai vezető megfigyelője sajtótájékoztatót tart Monroviában 2017. december 28-án. Fotó: SEYLLOU/AFP)