A magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak az EP jelentéstevője szerint

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak. Az EP-képviselő szerint elképesztő az, hogy az Európai Tanácsban senki nem reagál erre a jelenségre.

2023. február 8., 12:38

Szerző:

A brüsszeli városházán megrendezett Városok a jogállamért című rendezvényen vett részt egy panelbeszélgetésen az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield. A rendezvényen többek között felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa, valamit a Szabad városok szövetségének több polgármestere is – számol be az eseményről az Euronews.

Magyarország az oroszok trójai falója

Gwendoline Delbos-Corfield kifejtette, hogy a magyarországi fejlemények nem csak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztóak. Hanem azért is, mert szerinte a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami biztonsági kockázatot jelent. „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó.

Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

Delbos-Corfield szerint naponta születnek cikkek arról, mekkora veszélyt jelent Oroszország a régióra, de arról senki nem beszél, hogy ebben részt vesz egy uniós ország is. A politikus beszélt arról is, mekkora teret nyert Magyarországon a félrevezetés, a manipuláció.Delbos-Corfield szerint az EU elkésett a reakcióval Magyarország esetében és félő, hogy ott már a folyamatot nem lehet visszafordítani. A feladat inkább az az EU részéről, hogy ez a folyamat ne legyen fertőző, ne terjedjen át más tagállamokra.

„Számomra hihetetlen volt, ami történt. Az első számú probléma most az, hogy fertőző lesz-e most ez a dolog. Évek óta aggódunk emiatt. És hogy megváltoztathatjuk-e a helyzetet Magyarországon? Ez kérdéses, hiszen ott lényegében mindent elfoglaltak már, minden szinten.”

A jelentéstevő szerint a magyar ügynek Európában fontos tanulságai voltak. Egyrészt ez összességében nagy hatást gyakorolt az EU-ra, mert elkezdtek a jogállamisággal foglalkozni. Ugyanakkor a tagállamoknak és a polgároknak fel kell ismerniük azt, hogy az autokrácia álruhában támad: „Ma az Európai Unióban az autokrácia nem puccsal érkezik meg, nem katonai hatalomátvétel történik. Nem egyetlen nagy autokratikus pillanattal változik meg a rendszer, amikor azt mondanák, hogy innentől átvesszük az ország irányítását. A folyamat lassan zajlik, és végig jelen van a demokratikus álca. Úgy tűnik, megvan még a demokratikus társadalom és vannak választások is Magyarország és Lengyelországon. Ez jelenleg a probléma.”

Gwendolin Delbos-Corfield szerint az Európai Parlament tavaly elfogadott állásfoglalása is erről szólt, amikor a képviselők kijelentették, hogy Magyarország már nem működő parlamenti demokrácia, hanem egy hibrid rezsim.

(Kiemelt képünkön: Gwendoline Delbos-Corfield. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.