Gazdatüntetés: már Prágában is vonulnak a gazdák

Fennakadásokat okozott a gazdatüntetés a prágai közlekedésben hétfő reggel. Több száz traktor és mezőgazdasági géppel vonultak a cseh gazdák a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

2024. február 19., 12:29

Szerző:

A gazdatüntetés mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle. A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, s ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

Hiába a gazdatüntetés, a miniszter nem tárgyal velük

„Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljen azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” 

– jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

A hétfő reggeli órákban mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába – közölte Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője. A gazdák képviselője ezer traktorról és más technikáról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül is lemondták a tiltakozáson való részvételüket. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, Európa-szerte tiltakoznak a gazdák a kedvezmények megvonása, a túlszabályozás és az ukrán gabona jelentette versenyhátrány miatt. 

Hazánkban február elején traktorokkal zárták el a magyar gazdák az utat Ukrajna felé Záhonynál. A gazdák az olcsóbb ukrán gabona behozatala ellen tiltakoznak. Nem csak a magyar gazdák tiltakoznak, Lengyelországban is tüntetést tartanak pénteken az ukrán határnál.

Az Euronews beszámolója szerint a traktorokkal demonstráló gazdák az Európai Bizottság azon döntése ellen tiltakoznak, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezte.

Az Európai Unión belül hetek óta tartanak a gazdatüntetések, de nem csak az ukrán gabona behozatala ellen tiltakoznak. A gazdákat hátrányosan érintik a környezetvédelmi szabályozások, amelyek betartására jelentős költséget ró rájuk, miközben nem kapnak elég pénzügyi támogatást a családi gazdaságaik fenntartására és fejlesztésére. Ezen felül tiltakoztak amiatt is, hogy míg rájuk szigorú szabályok vonatkoznak például a gyomirtók  használatával kapcsolatban, addig Dél-Amerikából az importcégek olcsó és ellenőrizetlen árut is behozhatnak. Ez pedig piaci hátrányba hozza a európai gazdákat.

(Kiemelt kép: cseh gazdáz torlaszoltak egy utat a belvárosban Prágában, 2024. február 19-én. Fotó: Lukas Kabon / Anadol / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.