Magyarországra is elért a traktoros tiltakozás, blokádra készülnek a gazdák

A magyar gazdák is csatlakoznak az Európa-szerte kitört traktoros tiltakozáshoz.

2024. február 2., 10:19

Szerző:

Továbbra is uniós szintű fellépést szorgalmaznak a magyar agrárszervezetek az ukrán termékdömpinggel szemben – idézi Jakab István Kossuth Rádió ban elhangzott szavait az EconomX. Mint elmondta a magyar gazdák is csatlakoznak a traktoros tiltakozás szervezéséhez. 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke kifejtette: az ukrán élelmiszerekre vonatkozó vámmentesség újabb egy évre való meghosszabbítása állandósítja az eddigi tarthatatlan helyzetet. Hozzátette: nemcsak Ukrajnának, hanem Moldovának is engedélyezték a vámmentességet, ami felfelé nyomja az árakat és rontja a gazdák helyzetét.

Eddig azonban az Európai Unió (EU) részéről erre a problémafelvetésre a gazdák csak semmit mondó válaszokat kaptak. A vámmentességet ismételt megadása egy éve nagyon „durva” megközelítése az ügynek, ez ellen fel fogunk lépni – szögezte le.

Jakab István bejelentette:

mához egy hétre 11 órakor Záhonyban a magyar gazdák ott lesznek a traktorjaikkal.

Mint mondta, a traktorok felvonulását egyelőre jelzésnek szánják, de ha az unió nem változtat a döntésén, és újra meg akarja adni a vámmentességet Ukrajnának, lesznek további lépések.

Traktoros tiltakozások Európa-szerte

Mint arról korábban beszámoltunk: a gazdatüntetés Németország és Franciország után átterjedt Belgiumra is, ahol gazdák megmozdulása okoz közlekedési fennakadásokat az ország több pontján. A tiltakozáshoz az olasz gazdák is csatlakoztak: több mint ezer olasz mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is.

A tüntető gazdákkal Orbán Viktor is találkozott Brüsszelben, nem sokkal azelőtt, hogy a tüntető gazdák kövekkel és tojásokkal dobálták meg az Európai Parlament épületét Brüsszelben, majd tüzeket gyújtottak az épület közelében. A brüsszeli tüntetésen Olaszországból, Spanyolországból és más európai országokból érkezett demonstrálók is részt vettek.

FARMERS PROTEST

(Több száz gazda gyűlt össze 2024. február 1-jén reggel óta a Place du Luxembourgon, az Európai Parlament előtt, ahol gumiabroncsokat és trágyát égetnek. A gazdák szerda este óta tömegesen érkeztek Brüsszel utcáira, hogy egy európai csúcstalálkozó alkalmával hallassák követeléseiket. Legalább 1300, Belgiumból és külföldről érkező traktort számolt össze a brüsszeli rendőrség az európai negyedben és környékén. Fotó: Virginie Nguyen Hoang/ Hans Lucas / AFP)

A tiltakozók az EU-csúcs idejére – ahol csütörtökön megszületett a megállapodás az 50 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajnának – időzített tiltakozáson

azt követelték az uniós vezetőktől, hogy tegyenek többet az őket sújtó adókkal és a növekvő költségekkel szemben.

A Brüsszelben tüntető gazdák kérték Orbánt, hogy a magyar gazdák is tüntessenek?

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni. Elmondta: a miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba. 

Közölte:

Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

(Kiemelt képünk: Gazdák tüntetnek a belga fővárosban, itt, az Európai Parlament előtt, az európai csúcstalálkozó ideje alatt. A gazdák a szerintük túl szigorú mezőgazdasági szabályok és az európai határokon belüli tisztességtelen verseny ellen tüntetnek. Fotó: JONAS ROOSENS / ANP MAG / AFP)

 

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.