Utcára vonuló traktorok százaival kezdődött el a belga gazdatüntetés

A gazdatüntetés Németország és Franciország után átterjedt Belgiumra is, ahol gazdák megmozdulása okoz közlekedési fennakadásokat az ország több pontján

2024. január 29., 13:02

Szerző:

Elkezdődött a gazdatüntetés, mezőgazdasági dolgozók vonultak utcára Belgiumban tisztességes jövedelmet követelve és bírálva a közös európai uniós agrárpolitikát, a megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap internetes oldalán hétfőn több helyszínről tudósítva.

Guillaume Van Binst, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az akció időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére – tette hozzá a főtitkár.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak.

Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők már autógumikat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a vallon főváros, Namur közelében fekvő Daussoulx csomópontjánál és a brüsszeli autópályák bejáratánál. A Daussoulx autópálya-csomópont forgalmát bejelentésük szerint legalább este kilenc óráig blokkolják.

A helyszínen jelenleg 400 traktor akadályozza a forgalmat. A beszámoló szerint a traktoros menet a délelőtt órákban megérkezett Brüsszelbe is. Mivel nehéz a haladás a Franciaoroszág és Luxemburg felé vezető autópályákon, a rendőrség a kisebb utak használatát ajánlja – tájékoztattak.

A német és francia gazdatüntetés is így indult

Január 7-én vasárnap este elfoglalták a belvárosi utakat a német gazdák Berlinben, másnap reggel pedig megkezdődött a tüntetés a német kormányzat tervezett megszorításai miatt. A főváros mellett számos nagyvárosban, többek között Hamburgban, Münchenben és Bonnban is az utcákon voltak a termelők, több autópályán forgalomlassítás is része volt a demonstrációnak.

A francia miniszterelnök, Gabriel Attal péntek este jelentette be, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, miután gazdatüntetések kezdődtek a módosítások miatt. Emellett további tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést jelentett be a francia kormány, miután több mint egy hétig tüntettek a gazdák. A kormány reakciója ellenére a gazdák azt ígérték, folytatják a tüntetést.

(Kiemelt kép: Tüntetnek a gazdák Belgiumban, 2021.01.29. NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.