Gazdatüntetések Berlinben

Országszerte megkezdődtek a tiltakozások hétfő reggel, miután a szövetségi kormány a mezőgazdasági támogatások csökkentését tervezi.

2024. január 8., 19:45

Szerző:

Már vasárnap este elfoglalták a belvárosi utakat a német gazdák Berlinben – írja az Euronews. Hétfő reggel pedig megkezdődött a napok óta tervezett tüntetés a kormányzat tervezett megszorításai miatt. A főváros mellett számos nagyvárosban, többek között Hamburgban, Münchenben és Bonnban is az utcákon vannak a termelők. Több autópályán forgalomlassítás lesz a héten. 

A gazdák az üzemanyag-támogatások és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek tervezett csökkentése ellen tüntetnek. A termelőkhöz csatlakoztak az árufuvarozók is, akik a teherautókra kivetett útdíjak jövőbeli emelése miatt vonultak az utcákra.

A kormánypártok a múlt héten jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni, és visszavonni a tervezet egy részét, de a szakszervezetek ezt nem nevezték elégségesnek, így mégis elkezdődött a hétfői sztrájk. Ma délelőtt a német kormány szóvivője jelezte, hogy nem terveznek további módosításokat.

Robert Habeck német alkancellár óva intett attól, hogy a gazdatüntetéseken szélsőséges csoportok is részt vegyenek.

(Fotó: Monika Skolimowska / DPA / AFP )

14:44

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.

Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek mondta ki csütörtökön Donald Trump volt amerikai elnököt az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban.