Gazdatüntetések Berlinben

Országszerte megkezdődtek a tiltakozások hétfő reggel, miután a szövetségi kormány a mezőgazdasági támogatások csökkentését tervezi.

2024. január 8., 19:45

Szerző:

Már vasárnap este elfoglalták a belvárosi utakat a német gazdák Berlinben – írja az Euronews. Hétfő reggel pedig megkezdődött a napok óta tervezett tüntetés a kormányzat tervezett megszorításai miatt. A főváros mellett számos nagyvárosban, többek között Hamburgban, Münchenben és Bonnban is az utcákon vannak a termelők. Több autópályán forgalomlassítás lesz a héten. 

A gazdák az üzemanyag-támogatások és a mezőgazdasági járművek adókedvezményeinek tervezett csökkentése ellen tüntetnek. A termelőkhöz csatlakoztak az árufuvarozók is, akik a teherautókra kivetett útdíjak jövőbeli emelése miatt vonultak az utcákra.

A kormánypártok a múlt héten jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni, és visszavonni a tervezet egy részét, de a szakszervezetek ezt nem nevezték elégségesnek, így mégis elkezdődött a hétfői sztrájk. Ma délelőtt a német kormány szóvivője jelezte, hogy nem terveznek további módosításokat.

Robert Habeck német alkancellár óva intett attól, hogy a gazdatüntetéseken szélsőséges csoportok is részt vegyenek.

(Fotó: Monika Skolimowska / DPA / AFP )

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.