Orbán Viktor váratlan lépésre szánta el magát Brüsszelben

Orbán Viktor Brüsszelig ment, hogy tüntető gazdákkal találkozzon, az EU-csúcs előtt.

2024. január 31., 20:50

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára.

A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.

A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Hozzátette, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

Orbán Viktor szerint a gazdáknak az lenne a legjobb, ha Brüsszelben lecserélnék a vezetést

„Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz” –hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

„Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva”. Kifejtette azt is, hogy le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”.

„Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik”

– tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Az unió „őrültségei” ellen tiltakoznak

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő rendkívüli csúcstalálkozójával egy időben kezdődött a „Nem ilyen Európát akarunk” nevű demonstráció, amelyre több mint ezren indultak el a különböző olaszországi mezőgazdasági térségekből. A tüntetést Ettore Prandini a Coldirettti Termelői szövetség elnöke hirdette meg. 

„Az Európai Uniónak az agrárágazatot fenyegető őrültségei ellen tiltakozunk” – hangoztatta Prandini. Hozzátette, nem csak az ukrajnai háború, hanem a közös európai agrárpolitika is válságba sodorja az ágazatban dolgozókat. Többek között azt a rendelkezést említette, amely előírja, hogy a termőföldek négy százalékát bevetetlenül kell hagyni.

„Ezt a hibás döntést a korábban Frans Timmermans irányította európai zöld megállapodás szülte, és most végleg el kell törölni. Semmi nem indokolja a fenntartását, miközben importra kényszerülünk”

 – fejtette ki az 1,6 milliós tagságával a legnagyobb olasz agrárszervezetnek számító Coldiretti elnöke.

Orbán Viktor lesz a csütörtöki uniós csúcstalálkozó kulcsfigurája

Korábban megírtuk, hogy a miniszterelnök javaslatot tett már az ukrajnai támogatással kapcsolatban Brüsszelnek, de azt nem fogadták kitörő örömmel. Mint azt a miniszterelnök a Le Point francia hetilap weboldalán megjelent interjújában elmondta: „Magyarországot zsarolják”. Mint azt a lap írja, a csütörtöki rendkívüli Európai Tanácsülésen az európai költségvetést fogják megvitatni, az eredmény egy európai 26-os kontra Orbán Viktor lehet, hiszen a magyar miniszterelnök decemberben már megvétózta azt, hogy 2027-ig 50 milliárd euróval támogassák Ukrajnát (ebből 33 milliárd euró a hitel, 17 milliárd a vissza nem térítendő támogatás – öt évre). Azóta a tárgyalások elakadtak. Magyarországra óriási nyomás nehezedik. 

Orbán Viktor javaslata az volt, hogy minden évben szavazzanak Ukrajna támogatásáról: „Nem értünk egyet azzal, hogy 50 milliárd eurót kelljen adnunk, ami egy óriási összeg. Nem értünk egyet azzal, hogy ezt négy évre kellene biztosítanunk, és így tovább. De legyen, Magyarország kész részt venni a 27-ek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntünk arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem. És ennek az évenkénti döntésnek ugyanolyan jogalapja kell, hogy legyen, mint ma: egyhangúnak kell lennie. Sajnos ezt az álláspontot egyes országok úgy értik vagy értelmezik, mint egy eszközt arra, hogy minden évben megzsarolják őket” – mondta Orbán Viktor.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszel belvárosában, mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).