Szijjártó Péter a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállítását kérte Ungváron

Az Oroszország által indított háború kezdete óta most először tart teljes értékű, hivatalos kétoldalú találkozót az ukrán és a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter a találkozó elején leszögezte, hogy Magyarország kormánya soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna.

2024. január 29., 15:38

Szerző:

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ungvári látogatása, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij csúcstalákozóját készíti elő. Az uniós tagállamok vezetőinek meg kell egyezniük Ukrajna támogatásáról, melynek jelenleg egyetlen gátja éppen Magyarország. Minden bizonnyal sok múlik majd azon, hogy a magyar kormány hogyan értékeli Kijev törvénymódosításait a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban, és hogy Magyarország emiatt változtat-e az Ukrajnával szembeni politikáján – írja Telex.

Szijjártó Pétert először egy katonai temetőbe látogatott el 

Blikk beszámolója szerint a Szijjártó Pétert szállító helikopter hétfőn délelőtt már meg is érkezett Ungvárra, ahol gépjárműkonvojjal folytatta útját. A konvoj háromnegyed tizenegykor érkezett meg a Kálvária temetőhöz. A magyar rendszámú autókban felfegyverzett TEK-esek ültek, és az ukrán hatóságok is számos fegyveressel védik a magyar külügyminisztert. Az összes környező utcát lezárták. Szijjártó Péter hivatalos látogatása előtt halálos fenyegetést kapott Ukrajnából.

Szijjártó Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel negyedórát töltött a katonai temetőben, ahová se a gyászoló hozzátartozókat, se a sajtót nem engedték be ez idő alatt. A temetőben található emlékműnél egy magyar trikolórral díszített koszorút hagyott a magyar küldöttség. „Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni” – írta a külügyminiszter Facebook oldalán. 

Tüntetők várták Szijjártó Pétert Ungváron

Aktivisták várták Szijjártó Pétert az ungvári városháza előtt – írja a Hvg.  „A kárpátaljai magyarok is az Európai Unióhoz akarnak tartozni!" – ez a felirat volt a molinón, amivel a magyar külügyminiszternek üzentek. 

A magyar külügyminiszter már a tárgyalás legelején leszögezte Magyarország kérését az ukránok felé. „Szeretném itt az elején gyorsan leszögezni, hogy Magyarország kormánya soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna – írja a Mandiner. „Tehát én most olyan kéréseket fogok itt előterjeszteni, amelyek teljesítése esetén visszatérnénk a 2015-ös jogokhoz” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar vétó miatt február 1-jére hívták össze az Európai Tanács rendkívüli ülését

Brüsszelben azt remélik, hogy Szijjártó Péter látogatása megváltoztatja a magyar álláspontot, a tagállamok pedig meg tudnak egyezni Ukrajna támogatásáról és a költségvetés módosításáról. Az ukrán elnök meghívását a Orbán Viktor miniszterelnök már elfogadta, de a pontos időpontot még tudni. A csúcs részleteit éppen a mai külügyminiszteri találkozón pontosíthatják – írja az Index .

(Kiemelt képünkön: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), mellette Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (elöl) Ungváron, ahol Szijjártó Péter tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel 2024. január 29-én.Fotó: MTI/KKM)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.