Index: Szijjártó Péter ukrán nyelven írt halálos fenyegetést kapott

Az Ukrajnába készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán nyelven írt halálos fenyegetést kapott.

2024. január 23., 12:34

Szerző:

Halálos fenyegetést kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az ukrán nyelven íródott üzenet szerint a tárcavezető „robbanásveszélyes üdvözletre” számíthat a közelgő ukrajnai látogatásán – számol be róla az Index

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január 29-én találkozik Ungváron ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A magyar–ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja január 19-én vált véglegessé, a tárcavezető ekkor azt közölte, telefonon egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt.

Szijjártó hozzátette, hogy a tárgyalásra „az ukránok erős delegációval érkeznek”, hiszen az elnöki hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is ott lesz. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét, valamint a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei kapták meg az ukrán nyelvű halálos fenyegetést

Az Index azt állítja, a találkozó közeledtével a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviseletei egy ukrán nyelven íródott e-mailt kaptak, amelyben életveszélyesen megfenyegették Szijjártó Pétert.

Az üzenetben azt írták:

„Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk?”Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem.”

– olvasható a külügy ukrajnai képviseleteinek címzett e-mailben.

a külügyminiszterek találkozója azt a célt szolgálja, hogy előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját. Ezzel kapcsolatban Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője korábban elmondta, hogy ez lesz a legfontosabb feladata a január 29-i külügyminiszteri egyeztetésnek is.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter 2021-ben. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

 

 

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.