Szijjártó: „az ukránok erős delegációval érkeznek”

Véglegessé vált az ungvári magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó időpontja, január 29. – tudatta Facebook-oldalán pénteken Szijjártó Péter.

2024. január 19., 20:40

Szerző:

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy Athénból hazafelé ismét telefonon egyeztetett Andrij Jermákkal, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjével a két ország közötti kapcsolatok legfontosabb kérdéseiről, és ez az egyeztetés az immár január 29-ére véglegesített ungvári személyes találkozó előkészítésének jegyében telt. 

A másfél hét múlva hétfőn tartandó tárgyalásra „az ukránok erős delegációval érkeznek”, hiszen az Elnöki Hivatal vezetője mellett az ukrán külügyminiszter is ott lesz – írta Szijjártó Péter. Reményét fejezte ki, hogy a találkozón sikeresen végig tudják venni a legfontosabb kétoldalú kérdéseket, elsősorban a kárpátaljai magyar nemzeti közösség korábban elvett jogainak ügyét és a két ország közötti kapcsolatok hosszú távú jövőjét.

Szijjártó Péter január 11-én jelentette be a magyar-ukrán külügyminiszteri csúcstalálkozót, amelynek során a felek áttekintik a kétoldalú együttműködés kérdéseit. A külügyminiszter a bejelentés során a befagyasztott európai uniós források kapcsán a „bazári hangulat” elkerülését kérte, hangsúlyozva, hogy nem alkudozásról van szó, és nem szabad olyan ügyeket összekeverni, amelyeknek semmi közük nincs egymáshoz.

„Magyarország számára az európai uniós források járnak. Függetlenül Ukrajnától, a Hold állásától vagy a marslakóktól”

– jelentette ki. „Ezeket a forrásokat Magyarország számára ki kell fizetni. Semmilyen jogszerű oka nincsen az Európai Bizottságnak arra, hogy ezeket a forrásokat visszatartsa” – tette hozzá.

Szijjártó nehéz helyzetben

A kijevi parlament múlt év decembernem megszavazta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló törvény módosítását is. Ezzel az ukrán vezetés két olyan érvtől fosztott meg Magyarországot, amelyre hivatkozva az Orbán-kormány eddig nemet mondott az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Mint ismeretes, végül Orbán Viktor nélkül döntöttek a kérdésről Brüsszelben, Magyarország pedig megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós európai segítséget. Dmitro Kuleba december végén úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióban nem akarják, hogy olyan helyzet alakuljon ki, hogy folyamatosan döntések szülessenek egy tag nélkül. Hozzátette, Magyarországnak egy hónapot adtak a tárgyalásokra, ám ha nem lesz eredmény, szerinte akkor is utalják a forrásokat, csak más eszközökkel. A kérdés most az, hogy Magyarországgal együtt az összes uniós tagállam vagy csak a 26 ország hagyja jóvá a támogatást – a magyarok nélkül – idézte Kulebát akkor az Ukrajinszka Pravda. 

Kuleba korábban élesen fogalmazott Orbán és Putyin pekingi találkozójáról is:

„Remélem, [Orbán] legalább megmosta és fertőtlenítette a kezét, miután kezet fogott Putyinnal”

– fejezte ki nemtetszését.

(Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Külügyi Tanács ülése előtt az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)