„Remélem kezet mosott utána" – reagált az Orbán-Putyin találkozóra az ukrán külügy

Először szólalt meg magas rangú ukrán politikus azzal kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök Pekingben kezet rázott az orosz elnökkel.

2023. október 20., 16:24

Szerző:

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút adott a France 24-nak, és ahogy az várható volt, szóba került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozója is. Kuleba azt mondta: „Remélem, [Orbán] legalább megmosta és fertőtlenítette a kezét, miután kezet fogott Putyinnal.”

Ez az eddigi első magas rangú kijevi reakció arra, hogy a héten Orbán mosolyogva odaállt az orosz diktátor mellé – írja a 444, megemlítve, hogy az ukrán Pravda arról is beszámolt: Orbán Viktor háború helyett katonai műveletnek nevezte az ukrajnai háborút.

A találkozót követően összeültek a NATO-tagországok nagykövetei. David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerint „aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk”. A nagykövet úgy fogalmazott: Orbán annak könyörög üzletekért, aki civileket bombáz Ukrajnában.

Rácz András történész a találkozó után azt írta a közösségi média oldalán, a Kreml-videó – amin Putyin megdicsérte Orbánt – látványosan megalázta a magyar miniszterelnököt.

(Kiemelt kép: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója a harmadik Övezet és Út Fórum pekingi rendezvényén, 2023. október 17-én. Fotó: Grigorij Sziszojev / POOL / AFP)

 

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.