Oroszország-szakértő: Putyin látványosan megalázta Orbánt

Rácz András szerint „túl sok jót nem vetít előre” az, ahogyan a magyar diplomácia hallgat az ügyben.

2023. október 18., 14:50

Szerző:

Orbán Viktor Pekingben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az eseményről pedig az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi közölt egy rövid videót. Így derült ki, hogy a magyar miniszterelnök az orosz narratívának megfelelően „katonai műveletnek” nevezte az Orbán az oroszok által Ukrajna ellen indított háborút – írja a hvg.hu.

A kétperces videót Rácz András Oroszország-szakértő a Facebookon elemezte, azt állítva, hogy a Kreml által közölt anyag leginkább arról szól, hogy az orosz vezetés erőt demonstrálhasson a magyar miniszterelnök megalázásával.

A felvétel finoman szólva sem előnyös a magyar miniszterelnök számára. Valamilyen, számomra ismeretlen okból Orbán folyamatosan, idegesen izeg-mozog, láthatóan képtelen egy helyben maradni. Összességében eléggé aggasztó, ahogyan viselkedik.

– írja Rácz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy semmi nem kényszerítette arra a Kremlt, hogy pont ezt a magyar miniszterelnökre nézve megalázó felvételt közöljék. Szerinte mindenkinek, így a politikusoknak is lehet rossz napja, de az egymást becsülő partnerek nem hoznak ilyesmit nyilvánosságra egymásról.

Arra a kérdésre, hogy akkor mégis miért alázza meg a Kreml így Orbán, Rácz András így válaszol:

Szerintem elsősorban azért, mert mutatni akarták mind a hazai közönség, mind a külvilág számára, hogy ebben a viszonyban bizony Moszkva a domináns fél, míg a magyar miniszterelnök egyértelműen alárendelt szerepben van.

(Kiemelt kép: képkivágás a Youtube-on közzétett videóból)