Kína még szorosabb pandaölelésbe fogná Magyarországot

Hszi Csin-ping kínai elnök kedd reggel a Nagy Népi Csarnokban találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumának keretében Pekingben, ahol a kínai elnök elmondta, hogy új szintre emelné a kínai-magyar partnerséget.

2023. október 17., 11:40

Szerző:

Hszi üdvözölte Orbán Viktort és megjegyezte, nagyon örül, hogy régi barátjával újra találkozhat Pekingben, miután a koronavírus-járvány idején nem találkoztak, csak telefonon tárgyaltak a kínai-magyar kapcsolatokról és a két ország közötti együttműködésekről.

„Ön régóta fontosnak tartja a Kínával való kapcsolatokat, aktívan támogatja az Egy övezet, egy út együttműködés közös kiépítését, és pozitívan hozzájárul a kezdeményezés közös kiépítésének magas színvonalú fejlesztéséhez” – mondta el Hszi, és hozzátette, hogy nagyra értékeli, hogy a magyar miniszterelnök harmadik alkalommal is részt vesz a fórumon, amely a kezdeményezés 10. évfordulóját is ünnepeli.

„Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy Önnel és a többi résztvevő vezetővel együtt dolgozzunk az együttműködés víziójának megosztásán, a fejlesztések tervezetének kidolgozásán és az együttműködés nagyobb mértékű fejlesztésének előmozdításán az Egy övezet, egy út kiépítése terén a következő tíz évben” 

– hangsúlyozta.

Hszi kiemelte, hogy Magyarország volt az egyik első olyan ország, amely elismerte és diplomáciai kapcsolatokat létesített a Kínai Népköztársasággal, így a két ország közötti barátság nagy múltra tekint vissza.

„Az elmúlt években a kínai-magyar kapcsolatok a nemzetközi környezet változásától függetlenül mindig magas szinten fejlődtek” – mondta el Hszi.

Emlékeztetve a résztvevőket, hogy jövőre lesz a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója, a kínai elnök kijelentette, hogy meg kell ragadni ezt az alkalmat, hogy ezt a lendületet kihasználva továbblépjenek és új szintre emeljék a kínai-magyar átfogó stratégiai együttműködést.

(Kiemelt kép: Peking, 2023. október 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b5) bilaterális tárgyalása Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j8), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j9) és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.