Magyarország kétszer annyit költ Ukrajna segítésére, mint az Egyesült Államok

Kieli Világgazdasági Intézet adatai szerint a magyar kormány GDP-arányosan kétszer annyi támogatásra kötelezte el magát 2023. október 31-ig Ukrajna felé, mint az Egyesült Államok – írja a Válasz Online.

2024. január 8., 11:48

Szerző:

A Kieli Világgazdasági Intézet készíti a legfontosabb statisztikákat Ukrajna nyugati támogatásáról a háború kitörése óta. Az egyik adatsoruk alapján a magyar kormány kétszer annyi támogatásra kötelezte el magát 2023. október 31-ig Ukrajna felé, mint az Egyesült Államok – vette észre a Válasz Online

A közzétett adat meglepő lehet, hiszen nagyon éles kritikákat kap a magyar kormány, amiért az EU-n belül a leginkább oroszbarát politikát viszi. Orbán Viktor miniszterelnök decemberben egyenesen megvétózta, hogy az EU új, minden eddiginél hosszabb távú támogatásra kötelezze el magát Ukrajna mellett. Ám ettől még a kieli intézet adatai valóságosak – írja a lap – és a magyar kormány GDP-arányosan többet áldoz Ukrajna támogatására, mint az Egyesült Államok.

A közzétett adatok szerint 2022. január 24. és 2023. október 31. között Magyarország a GDP-jének 0,603, míg az Egyesült Államok esetében 0,3 százalékát ígért Ukrajna megsegítésére. Nettó összegben természetesen az amerikai támogatás sokkal-sokkal nagyobb, hiszen az amerikai GDP sokszorosa a magyarnak: a magyar támogatás 0,99 milliárd euró, míg az amerikai 71,38 milliárd euró, azaz több mint a hetvenszerese. 

A magyar támogatás szinte mind közvetett, azaz valamelyik EU-s intézményen keresztül valósul meg: az Európai Bizottság, az Európai Békekeret, az Európai Befektetési Bank és további intézmények a donorok. A magyar hozzájárulás itt azt mutatja, hogy a magyar EU-s tagdíjon keresztül e közös támogatásokból mennyit kell végső soron a magyar kormánynak finanszíroznia. Ezt azt is jelenti, hogy 

hiába vélik sokan, hogy csupán Amerika proxyháborúja zajlik Ukrajnában, valójában az európaiak nagyobb áldozatot hoztak eddig Ukrajna megmentéséért és az orosz agresszió megfékezéséért.

Igaz, ezt a pénzt igazából még nem adtuk oda, nem az történ, hogy a tagállamok befizették a rájuk eső részt, hanem az EU-s intézmények az esetek többségében hitelt vettek fel, és ezeket később, sok év alatt törlesztik majd a tagállami tagdíjakból – magyarázza a lap, hozzátéve, hogy mindez a pénzügyi támogatásokra vonatkozik, a katonai kiadásokra nem.

Fegyverből Amerika 44 milliárd eurónyit, az EU-s intézmények 5,6 milliárd eurónyit adtak novemberig Ukrajnának – illetve ez azóta sem lett érdemben több, mert Washingtonban és Brüsszelben hónapok óta politikai viták akadályozzák újabb programok elfogadását. Azért fontos a különbségtétel a pénzben és fegyverben adott támogatások méricskélésekor, mert az amerikai katonai hozzájárulásra fordított összeg nagyrészt Amerikában marad: a pénzt főleg amerikai fegyvergyártók kapják.

Európa összességében többet költött eddig a háborúra, mint Amerika. Ha mindezt összevetjük a lehetőségekkel, akkor az európai áldozatvállalás még komolyabbnak tűnik, hiszen az EU GDP-je alig kétharmada csak az Egyesült Államokénak

– magyarázza a számokat a Válasz Online.

(Kiemelt képünk: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben 2022. április 8-án. fotó: Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAN PRESS SERVICE / AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.