Orbán nem gátolhatja meg Ukrajna támogatását – véli az ukrán külügyminiszter

Az ukrán külügyminiszter biztos benne, hogy az Európai Unió mindenképpen úgy dönt majd, hogy 50 milliárd eurót juttat Ukrajnának segítségül.

2023. december 26., 12:54

Szerző:

Dmitro Kuleba szerint a forrásokat mindenképpen megkapja Kijev előbb vagy utóbb. Az urán külügyminiszter úgy véli, a szó szoros értelmében nem Magyarország vétója miatt döntöttek a február elejére tervezett rendkívüli csúcstalálkozó megtartásáról, „hanem azért, mert a többi 26 európai ország időt ad Magyarországnak”.

Az Európai Unióban nem akarják, hogy olyan helyzet alakuljon ki, hogy folyamatosan döntések szülessenek egy tag nélkül – fogalmazott az Ukrajinszka Pravda szerint Kuleba. Hozzátette, Magyarországnak egy hónapot adtak a tárgyalásokra, ám ha nem lesz eredmény, szerinte akkor is utalják a forrásokat, csak más eszközökkel – idézi az Index.

Dmitro Kuleba hangsúlyozta: a kérdés most az, hogy Magyarországgal együtt az összes uniós tagállam vagy csak a 26 ország hagyja jóvá a támogatást – a magyarok nélkül.

(Kiemelt kép: Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter (b), Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) és Josep Borrell, az Európai Bizottság külügyi és biztonságpolitikai főképviselője fényképeznek a NATO brüsszeli központjában, Belgiumban 2023. február 21-én tartott sajtótájékoztatót követően. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Ügynökség via AFP)

 

10:57

Miután Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét miniszterelnök lett, a vele koalícióra lépő pártokkal nekiláttak a szlovák közmédia átszervezésének. A kormánypártokkal egyet nem értők szerint ezzel Ficoék a sajtószabadságot veszélyeztetik, míg a kormány szerint kiegyensúlyozottabbá tennék a csatornát, ami szerintük jelenleg az ellenzék felé lejt.

Tíz amerikai ATACMS rakétával támadta csütörtökre virradóra az ukrán fél a Krími hidat - közölte Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter kedden Almatiban, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) katonai tárcavezetőinek tanácskozásán.