Orbán Viktor beleegyezhet Ukrajna támogatásába

Feltételhez köti Orbán Viktor az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás megszavazását. 

2024. január 9., 13:28

Szerző:

Magyarország jelezte, hogy amennyiben az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást évente felülvizsgálják, mielőtt folyósítják azt Ukrajnának,  kész megszavazni a támogatást – írta meg a 24.hu a Politico hírlevele alapján. 

Ha elfogadják Orbán Viktor feltételeit Ukrajna az 50 milliárdot négy évre egyenlően elosztva, évi 12,5 milliárdos részletekben kaphatja meg.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos vétójoggal való visszaélés lehetősége miatt a Politico értékelése szerint Magyarország képes lesz zsarolni az Uniót, és engedményeket elérni Brüsszelben.

Az EU vezetői a februári csúcstalálkozón valószínűleg nyomást gyakorolnak majd Orbánra, hogy megszavazza az Ukrajnának szánt támogatást.

A magyar javaslat eltérő véleményeket váltott ki, mivel Ukrajna számára nem jelent teljes garanciát, és a terv kivitelezéséhez a hétéves költségvetést évente kellene újratárgyalni vagy módosítani. Azonban ez még mindig nagy előrelépés ahhoz képest, hogy Magyarország decemberben megvétózta a támogatást.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén. Fotó: Frederick Florin / AFP)

14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.