Brüsszel: Ukrajna támogatása prioritás marad

Az uniós tagállamok vezetői által elfogadott zárónyilatkozat megerősíti, hogy Ukrajna katonai és pénzügyi támogatása prioritás marad az Európai Unió számára – jelentette ki az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.

2023. október 27., 19:58

Szerző:

Charles Michel a kétnapos EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Ukrajna támogatása érdekében meg kell teremteni a jogi lehetőségét annak, hogy az európai bankokban befagyasztott orosz vagyont finanszírozásra és újjáépítésére lehessen fordítani. Kiemelte: a tagállami vezetők megerősítették, hogy a biztonság szavatolása az unió legfontosabb feladatai közé tartozik, és ehhez a rendőrségi és igazságszolgáltatási szervezek együttműködésére, a vonatkozó információk megosztására és a létfontosságú infrastruktúra védelmére kell összpontosítani a terrorizmus elleni küzdelem sikere érdekében. 

A migráció kérdéséről azt mondta, a tagállami vezetők egyetértettek az unión kívüli országokkal ápolt kapcsolatok és együttműködés megerősítésének fontosságában. Ahogy arról korábban írtunk, Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök arról beszélt az uniós csúcstalálkozón, hogy Orbán Viktor azért tesz keresztbe az EU -nak és azért akadályozza, hogy Ukrajna támogatást kapjon hogy Magyarország hozzájuthasson a befagyasztott uniós pénzekhez. Az EU-csúcsra reagálva Orbán Viktor azt mondta péntek reggel a Kossuth Rádiónak: „Vissza is dobtuk (a javaslatot  - a szerk.), hogy a bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal, de nagy csata volt.”

(Kiemelt képünkön: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Tanács második napi ülésén az Európai Unió brüsszeli székhelyén, 2023. október 27-én, pénteken. Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP)

16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.